Home / spavaća soba dekor / Zašto su probiotici korisni za vaša crijeva

Zašto su probiotici korisni za vaša crijeva

Ljudska crijeva su složena i imaju ogroman utjecaj na naše cjelokupno zdravlje. Zdrav probavni sustav pridonosi učinkovitoj probavi, zdravlju srca, zdravom snu, zdravlju mozga, poboljšanom raspoloženju i snažnom imunološkom sustavu. Također, može pomoći u prevenciji nekih autoimunih bolesti i karcinoma.

Zdrava crijeva sadrže imune stanice i zdrave bakterije koje se bore protiv zaraznih sredstava. Te zdrave bakterije zovu se probiotici. Saznajte više o probioticima čitajući u nastavku.

Što su probiotici?

„Dobre bakterije“ ili probiotici odnose se na žive mikroorganizme koji pružaju zdravstvene koristi poboljšavajući crijevnu floru. Probiotici se mogu naći u fermentiranoj hrani i dodacima prehrani.

Često se javljaju uznemireni želudac, poremećaji spavanja, netolerancija na hranu, iritacija kože ili nenamjerna promjena težine znakovi su nezdravog probavnog sustava. Ako je to slučaj, morat ćete razmotriti uzimanje probiotika. Ček ovaj post na blogu znati kako probiotici mogu pomoći u borbi protiv probavnih problema.

Bakterije pogodne za crijeva pomažu u obnavljanju prirodne ravnoteže

Probiotici su dobre žive bakterije koje pomažu uravnotežiti mikrobiom probavnog sustava, koji se sastoji i od loših i od dobrih bakterija. Ta se neravnoteža može dogoditi zbog loše prehrane, bolesti i lijekova, poput antibiotika.

Ako crijeva imaju previše loših bakterija, to može dovesti do probavnih zdravstvenih problema, pretilosti, alergija, pa čak i mentalnih problema. Dakle, uzimanje probiotika pomaže vratiti probavnom zdravlju.

Evo kako probiotici djeluju na obnavljanje prirodne ravnoteže bakterija u probavnom traktu:

 • Probiotici oslobađaju kemikalije, razgrađujući štetne toksine koje proizvode loše bakterije.
 • Probiotici povećavaju imunološke stanice koje se bore protiv gastrointestinalnog trakta, što pomaže detoksikaciji tijela.
 • Promijenite crijevno okruženje kako biste spriječili da bakterije nastanu kolonizirati ili preživjeti u crijevima.
 • Probiotici sprečavaju ulazak loših bakterija i njihovih nusproizvoda u ostatak tijela.

Pomozite u borbi protiv infekcije

The Američki koledž za gastroenterologiju objašnjava da probiotici mogu pomoći u borbi protiv infekcije i pružiti sljedeće zdravstvene prednosti:

 • Spriječiti proljev: Zajedno s rehidracijskom terapijom, probiotici pomažu u prevenciji i liječenju zaraznih dijareja povezanih s antibioticima.
 • Spriječiti autoimune bolesti: Kod autoimune bolesti, tijelo pogrešno napada normalne stanice, što dovodi do samouništenja, poput ulceroznog kolitisa i celijakije. Probiotici utječu na sistemski imunološki odgovor tijela, osiguravajući homeostazu zdrave mikrobiote u crijevima. Stoga se probiotici mogu koristiti kao pomoćna terapija za jačanje imunološkog sustava i liječenje autoimunih bolesti.
 • Ublažite druge infekcije: Loša ženska higijena uzrokuje širenje bakterija iz anusa kroz vulvu, što može rezultirati vaginalnim infekcijama. Lactobacillus acidophilus i lactobacillus rhamnosus određeni su sojevi probiotika koji mogu pomoći u borbi protiv Candide ili gljivičnih infekcija. Probiotici također mogu pomoći u ublažavanju problema s kožom i liječenju infekcija mokraćnog sustava.

Probiotici mogu pomoći u jačanju probave

Probiotici poboljšavaju probavu ugljikohidrata i laktoze i smanjuju probavne simptome, poput proljeva, zatvora, plinova i nadutosti. Također, probiotici pomažu u proizvodnji određenih vitamina.

Provjerite sljedeće savjete kako biste poboljšali probavu prilikom uzimanja probiotika:

 • Uključite probiotike u svoju redovnu prehranu: Probiotici se nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima, poput jogurta, kefira i mlijeka, te hrani kao što je kiseli kupus i svježi kimchi.
 • Pravilna priprema: Uključivanje izvora probiotika u svoju redovnu prehranu dobra je ideja. Ali neka budu što više svježi, hladni i neprerađeni. Zagrijavanje može uništiti dobre bakterije.
 • Najbolje vrijeme za uzimanje: Najbolje vrijeme za uzimanje probiotika je natašte. Probiotike možete uzimati prvo ujutro, najmanje sat vremena prije sljedećeg obroka ili prije spavanja.
 • Preporučena doza: Preporučene doze probiotika kreću se u rasponu od milijarde do 10 milijardi jedinica za stvaranje kolonija (CFU) nekoliko dana u tjednu. Ova količina sadržana je u jednoj do dvije kapsule probiotika. Dnevno dodavanje probiotika, jednom ili dva puta tjedno, može poboljšati proljev povezan s antibioticima i zaraznu bolest.

Kako odabrati prave probiotike za vas

Odabirom pravih probiotika za vas, važno je imati na umu sljedeće stvari:

 • Prepoznajte svoje simptome: Uskladite simptome bolesti sa sojem probiotika, jer ne rade svi probiotici za svaku bolest.
 • Odaberite pravi probiotički soj: Neki primjeri probiotičkih sojeva uključuju Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium longum. Odaberite mikroba na temelju svojih simptoma.
 • Znajte svoju pravu dozu: Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što uzmete dodatak probiotiku kako biste znali pravu dozu za vas. Pet milijardi CFU probiotika ili više korisno je za liječenje gastrointestinalnih problema. Pažljivo pročitajte naljepnicu jer se doze razlikuju od marke do marke.

Zaključak

Probiotici obnavljaju prirodnu floru u probavnom sustavu kako bi pospješili probavu ugljikohidrata, laktoze i drugih hranjivih sastojaka u tijelu. Mogu se dobiti iz hrane ili dodataka, učinkovito poboljšavajući probavu i boreći se protiv štetnih bakterija u crijevima.

Probiotici pomažu u borbi protiv mnogih probavnih problema, poput infektivnog proljeva, tegoba u želucu i autoimunih stanja.

About admin

Check Also

Kokošinjac ili vege zakrpa? Ideje za samodostatnost |

Vrtlarenje i uzgoj peradi nisu trend već način preživljavanja. Obiteljima koje posjeduju okolno zemljište na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *