Home / spavaća soba dekor / Vodič za početnike za upotrebu aparata za kavu Chemex

Vodič za početnike za upotrebu aparata za kavu Chemex

Čini se da je Chemex jedino o čemu ljubitelji kave razgovaraju ovih dana, i to s razlogom. Aparat za kavu Chemex poznat je po svojoj sposobnosti da skuha jednu od najboljih šalica kave koju ćete ikad popiti, neki se usuđuju reći, čak i bolju od French Pressa. Ako ste je upravo kupili ili je razmišljate, ovaj vodič za početnike u trenu će vam poslužiti bogatu, ukusnu kavu.

Što je Chemex?

Chemex je robna marka staklenog vrča u obliku pješčanog sata koji se koristi za kuhanje kave metodom prelijevanja. Prvi je put proizveden u Chicopeeu u Massachusettsu 1941. godine, a jedna od najboljih karakteristika je kontrola koju daje nad temperaturom, brzinom, protokom i okusom vaših pića. Osim toga, koristi i deblje filtre, a mlinac za Chemex prikladniji je za mljevenje kave srednje veličine.

Kava koju proizvodi aparat za kavu Chemex izvrsnog je prepoznatljivog okusa kakav nećete naći nigdje drugdje. Korisnici su postupak piva opisali kao mješavinu umjetnosti i znanosti.

1Kako radi?

Kao i svaki aparat za kavu koji se prelijeva, Chemex omogućuje da se vaša piva gravitacijom pomiče niz papirni filtar u donju komoru. Započinjete postavljanjem filtra na vrat gornje komore i dodavanjem kave koju morate cvjetati, a zatim pustiti da se slegne dok dovodite vodu u komoru.

Savjet: Ključno je da filter namočite vodom, tako da on izgubi svoj papirnati okus i zalijepi se za komoru.

Općenito vrijeme pripreme za ovaj aparat za kavu je najmanje 4 minute, što je više od filtra za kapanje, ali manje od French Pressa. Rezultat je bogata, aromatična piva koja je jedinstvena za Chemex.

2Koja će vam oprema trebati?

Kao što je ranije spomenuto, kuhanje kave kroz Chemex istovremeno je umjetnost i znanost. Možete biti kreativni koliko god želite, ali također morate biti vrlo precizni u mjerenjima, vremenu, temperaturi i procesu. Evo sve opreme koja vam je potrebna za kuhanje 2 šalice kave s aparatom za kavu Chemex:

 • Aparat za kavu Chemex (volumen ovisit će o količini kave koju skuhate).
 • Filteri od gustog papira
 • Kuhinjska vaga za mjerenje piva i mljevene kave
 • Tajmer
 • Cijela ili prethodno samljevena zrna kave
 • Mlinac za kavu (kada se koristi cjeloviti grah)
 • Električni čajnik s guščjim vratom
 • Vruća voda, po mogućnosti na 93 ° C (199 ° F) do 96 ° C (205 ° F)

3Kuhanje kave s Chemexom

Kuhanje kave Chemex u početku se može činiti složenim, a vjerojatno će vam trebati nekoliko pokušaja da dotaknete postupak. Unatoč tome, trud će se isplatiti. Kad imate svu opremu (uključujući šalice za kavu), slijedite ovaj korak-po-korak vodič za kuhanje kave:

 • Korak 1: Odlučite o količini kave koju ćete koristiti, ovisno o tome koliko šalica kave kuhate. Počnite s najmanje 4 mjerice i dodajte ili smanjujte po potrebi.
 • Korak 2: Upotrijebite mlinac za mljevenje zrna kave do srednje veličine.
 • Korak 3: U električnom kuhalu kuhajte vodu do vrenja (upotrijebite mjere navedene u gornjem odjeljku).
 • Korak 4: Preklopite Chemexov filter i postavite ga na gornju komoru, tako da troslojna strana pokazuje prema izljevu. Isperite filter s malo vode kako biste uklonili okus papira, ugrijte zidove i pričvrstite se na komoru.
 • Korak 5: Izlijte vodu koju ste koristili u koraku 4 za ispiranje filtra. Ako ste upotrijebili malo vode koju ste prokuhali, dodajte je u kuhalo za vodu kako ne biste pokvarili mjere.
 • Korak 6: Ako ste u kotlić dodali vodu, ponovno ga prokuhajte.
 • Korak 7: Talog kave ulijte u gornju komoru kroz Chemex filter papir.
 • Korak 8: Ulijte malo vruće vode u komoru i zasićite talog kave. Ostavite da tlo cvjeta najmanje 30 sekundi.
 • 9. korak: Nakon što su talozi procvjetali i proširili se, nastavite ulijevati vruću vodu u komoru dok vrh ne bude gotovo pun.
 • 10. korak: Ostavite da se voda ispušta i nastavite točiti dok vam ne ponestane vode (iz kuhala za vodu).
 • 11. korak: Provjerite je li donja komora puna (to će trajati najmanje 4 minute) i uklonite filtar ispunjen zemljom.
 • Korak 12: Ulijte pivo u šalicu i uživajte.

4Koju veličinu mljevenja kave trebate koristiti za Chemex?

Veličina mljevenja vrlo je važna za konačni rezultat prilikom kuhanja kave s Chemexom. Najbolja veličina za savršenu pivo je mljevenje srednje veličine ili srednje grubo za deblje filtre od običnih. Ako je mlinac veći od ovog, vaša kava ima manje kontakta s vodom, a rezultat će biti kiseo i slab. Premala veličina mljevenja znači da će voda i kava imati previše kontakta, a rezultat će biti gorak.

Savjet: Mljevenje srednje veličine približno je veličine i konzistencije granuliranog šećera.

Osim na rezultate, pogrešna veličina mljevenja također će utjecati na vrijeme kuhanja kave. Ako koristite prevelike mljevenje, kava će biti gotova za manje od nekoliko minuta i obrnuto. Sve u svemu, rezultat neće biti tako dobar kao ono što ćete dobiti brušenjem srednje veličine.

5Filteri Chemex

Chemex filtri su barem 25 posto deblji od uobičajenih papirnatih filtara. Debljina, zajedno s činjenicom da su izrađeni od ljepljenog papira, osigurava da se sav ostatak filtrira iz vašeg piva. Preostaje vam samo čista, jaka piva s ispravnim tijelom.

Osim razlike u debljini, Chemex filtri za kavu su konusni s kvadratnim ili zaobljenim rubovima i dostupni su u lokalnim trgovinama. Primijetit ćete da na pakiranjima stoji otisnuto ime Chemex, pa pripazite na to prilikom kupnje.

Zaključak

Chemex kava jedna je od najboljih kava koje ćete ikad kušati, a što je još bolje, nije je baš teško skuhati. Da, postupak se u početku može činiti prekompliciranim, ali u nekoliko pokušaja skuhat ćete kavu koju svi vaši najmiliji jedva čekaju isprobati. Ne zaboravite pustiti kavu da se kuha 4 minute i koristiti srednje velike taloge.

About admin

Check Also

Adventski kalendar 2021. ‘Noćna mora prije Božića’: Noći vještica

Bilo je to davno, duže nego što se čini, da je Jack Skellington krasio naše …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *