Home / spavaća soba dekor / Razmnožavanje biljaka zmija – kako uzgajati vlastitu biljku zmija |

Razmnožavanje biljaka zmija – kako uzgajati vlastitu biljku zmija |

Zmijske biljke jedne su od najlakših za uzgoj kod kuće. Evo nekoliko jednostavnih tehnika razmnožavanja biljaka zmija kako biste ukrali i učinili vaš dom zelenijim i ugodnijim.
Zmija biljka poznata je i pod nazivom sansevieria ili jezik svekrve. Ima duge listove nalik maču. Jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka. Obično njegova visina doseže 120 cm.

Korijenov sustav biljke je vlaknast i kompaktne veličine. Listovi su tamnozelene boje, koja je razrijeđena žutim ili srebrnim okvirom, kao i uzorkom poprečnih pruga po cijelom listu.
Biljka zmija prekrasan je prirodni pročišćivač zraka jer je jedna od rijetkih biljaka koja noću pretvara ugljični dioksid u kisik. Prema feng shuiju, ova biljka ima moćnu i zaštitnu energiju. Možete ga čak uzgajati u svojoj spavaćoj sobi.

1Razmnožavanje biljaka zmija

Razmnožavanje zmijskih biljaka savršen je način da mnoge od ovih biljaka imate u svom domu bez kupnje novih. Postoje dvije metode razmnožavanja biljaka zmija koje možete koristiti i uživati ​​u zdravim, zelenim i, ne manje važno, sretnim biljkama u svom domu.

2Razmnožavanje korijena

Razmnožavanje dijeljenjem korijena najbolje je obaviti nakon proljeća. Oštrim nožem odvojite korijenje biljke zmije. Prilikom dijeljenja biljke morate biti oprezni. Kad ga izvadite iz posude, lagano pregledajte rizome. Ako je vaša biljka premlada, vjerojatno još nije spremna za razmnožavanje korijenjem.

Prije nego što ga odvojite, pripazite da za svaku novu biljku postoji po jedan veći rizom i zdrav list. Nakon odvajanja biljke od nekoliko mladih zmija, treba ih posaditi u nove posude. U početku se briga o novoj biljci sastoji od malo zalijevanja, a gnojiva se mogu primijeniti nakon mjesec dana.

3Razmnožavanje reznicama

Razmnožavanje rezanja malo je duži postupak i trebate biti strpljivi. Ovo je idealan način kada istodobno želite uzgajati više novih biljaka zmija. Odrasli donji listovi su najprikladniji za ovaj postupak. Važno je da su zdravi. Razmnožavanje zmijske biljke reznicama moguće je i u vodi ili u tlu. Evo koraka koje trebate slijediti.

Razmnožavanje rezanjem u vodi:

Ova metoda je poput dječje igre. Uz to možete upotrijebiti neki slomljeni listovi ili one dodatne koji su orezani. Nakon što izrežete list koji želite razmnožiti, možete ga staviti izravno u staklenku s vodom. Provjerite je li pokriven s 25% vode.

Za bolji rezultat možete ga umočiti u hormon korijena. U slučaju da je list prevelik, možete ga izrezati na 2-3 manja dijela i to učiniti sa svakim komadom. Svakako postavite lišće u pravom smjeru – točno onako kako biljka stoji u tlu.
Jedan od savjeta koji možete koristiti je rezanje lista u obliku slova V kako biste povećali površinu na kojoj će se pojaviti novi korijeni.
Nakon što posjekotine stavite u staklenku ili vazu, mijenjajte vodu svaki tjedan ili kad primijetite da se zamuti. Postavite ga na toplo, sunčano mjesto u vašem domu, gdje će dobiti dovoljno prirodnog svjetla.
Ovaj proces zahtijeva vrijeme, evo zašto biti strpljiv. Moglo bi proći 1-2 mjeseca dok ne primijetite prve korijene. Nakon što niknu korijeni, bit ćete spremni posaditi svoje nove biljke zmija u tlo.

Razmnožavanje reznica biljaka zmija u tlu

Listove treba rezati i malo osušiti, ostavljajući ih na zraku 2 dana. na taj ćete ih način spriječiti od bakterija. Zatim ih narežite na komade, veličina svakog od njih je od 5 do 10 cm. Stavite ih u vlažnu zemlju u isti položaj dok rastu. U početku ih možete smjestiti u sočno tlo. To je prekrasan način da ih potaknete da niču. Proces nicanja traje približno 1 mjesec.

4Kako se brinuti o biljci zmija

Svjetlo

Da bi imala sretnu biljku zmija i uzgajala je zelenom i zdravom, biljka mora dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti. Čini ga zelenijim s sjajnim lišćem. Idealno mjesto za biljku su pragovi istočnog i zapadnog prozora. Južni je prozor također prikladan, ali u vrućoj sezoni morat ćete ga zasjeniti od užarenog sunca. Ne zaboravite da će ga, ako ga smjestite u sjenu, usporiti rast, a svjetlost lišća će nestati.

Zalijevanje

Zalijevanje biljka zmije trebala bi biti beznačajna, tek nakon što se tlo vidljivo osuši. Tijekom zalijevanja važno je paziti da tekućina ne padne u podnožje lišća, jer u ovom slučaju postoji velika šansa da biljka počne truliti.

Gnojidba

Da biste poboljšali rast biljaka, možete koristiti sljedeće vrste gnojiva: posebno gnojivo za kaktuse i sukulente; složeni pojačivači za sobne biljke. Dodajte dodatna gnojiva jednom mjesečno. Bolje je davati pojačivače s kalijem i fosforom.

About admin

Check Also

Mark “Ljubav je slijepa” djevojka 2021: Tko je Aubrey Rainey?

Upozorenje: Ljubav je slijepa: Poslije oltara spojleri naprijed. Markova djevojka poslije Ljubav je slijepa bilo …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *