Home / spavaća soba dekor / Primer za boju: Sve što trebate znati

Primer za boju: Sve što trebate znati

U čemu je poanta? Što primer radi, konkretno!

Primer je dizajniran da stvori stabilnu, prianjajuću površinu na koju se dobro mogu pričvrstiti slojevi boje. Primer također pomaže sakriti mrlje i mrlje na površini.

Poroznost površine uvjet je koji najčešće opravdava upotrebu temeljnog premaza. Kada je površina previše porozna, velika količina boje prodrijet će na površinu. Tada je potrebno nekoliko slojeva boje da bi boja mogla stvoriti debeli i otporni sloj. Suprotno može biti i problematično! Kada je površina previše sjajna / sjajna, prianjanje boje je teško jer se ne može pričvrstiti na površinu. Primer, koji je blago hrapav i porozan, pruža izvrsnu teksturu za optimalan rezultat.

Ukratko, temeljni premaz priprema površinu za bojanje na različite načine:

 • Omogućuje produženje vijeka trajanja farbarskih poslova.
 • Pomaže u brtvljenju površina poroznih materijala (npr. Opeka, suhozid) kako ne bi upile toliko boje.
 • Na glatkim površinama temeljni premaz omogućuje prijanjanje boje.
 • Sprječava žutanje boja.
 • Grundiranje zidova smanjuje broj slojeva boje koji su vam potrebni tijekom drastične promjene boje.
 • Premazivanje prethodno obojenih vrata i lajsni uljnom bojom omogućuje vam njihovo ponovno bojanje bojom na bazi vode.

Što se može dogoditi ako se temeljni premaz ne koristi u situaciji u kojoj je potreban:

 • U najgorem slučaju, cijeli posao bit će uništen. Ne samo da ćete morati početi ispočetka, već ćete morati napraviti i puno dodatnog posla da biste izbrisali loš posao farbanja!
 • Boja će se brzo oljuštiti.
 • Boja neće imati željenu boju.
 • Boja će postati žuta.
 • Za postizanje glatkih rezultata bez nedostataka bit će potreban velik broj slojeva boje.

Moram li uvijek nanositi temeljni sloj prije bojanja?

Nanošenje temeljnog sloja prije lakiranja dodaje dodatni rad i vrijeme vašem projektu. Žurite li i želite li preskočiti ovaj korak? Ponekad prije slikanja apsolutno morate koristiti temeljni premaz, a ponekad je u redu da ga zanemarite. Sve ovisi o površini koju slikate i vrsti boje koju koristite.

Evo uobičajenih uvjeta koji nameću potrebu za temeljnim premazom.

Površina koja nikada nije bila obojana

To uključuje namještaj, drvo, suhozid, vrata itd. U stvari, sve što nikada nije bilo obojano zahtijeva temeljni premaz. Primer daje površinu s dobrom adhezijom i zatvara sve nedostatke koji bi mogli pokvariti boju.

Površina koja je prethodno obojena uljnom bojom

Ako slikate nešto što je već obojeno uljnom bojom, trebat će vam temeljni premaz. Uljnom bojom se već dugi niz godina slika drvenarija, vrata, pa čak i namještaj.

U današnje vrijeme boje na bazi vode mnogo su ekološki prihvatljivije te se lakše koriste i čiste. Međutim, boju na vodenoj bazi, poput lateksne boje, ne možete koristiti samo izravno na uljnoj boji. Na kraju će vrlo brzo poletjeti.

Iz tog razloga prvo morate upotrijebiti temeljni premaz na bazi ulja. Nakon što se temeljni premaz stvrdne, možete ga bez problema bojiti bojom na vodenoj bazi.

Promjena boje: tamna vs svijetla

Ne gubite vrijeme (i novac) nanoseći više slojeva svijetle boje na tamniju boju. Umjesto toga, tamnu površinu prvo obradite bijelim premazom (dva sloja temeljnog premaza ako je površina izrazito tamna).

Suprotno tome, kada prelazite sa svijetle boje na tamnu, važno je znati da većina prodavača boja ima mogućnost nijansiranja vašeg temeljnog premaza. To približava boju temeljnog premaza boji završne obrade zida, smanjujući broj temeljnih slojeva i slojeva boja koje trebate nanijeti.

Koje su situacije u kojima temeljni premaz nije potreban?

Čak i ako ih je malo, postoje trenuci kada možete preskočiti početnicu:

 • Ako slikate zidove, vrata ili letvice koje su već obojane (a nisu obojene uljnom bojom).
 • Ako koristite posebnu boju koja ne zahtijeva temeljni premaz, poput 2 u 1 boje i temeljnog premaza. Ove boje imaju dobro prianjanje, ali moraju se nanijeti na površinu bez nedostataka da bi se koristile bez temeljnog premaza.
 • Ako radite sa zidovima bez nedostataka i dobro oprani.
 • Ako bojite iz jedne boje u sličnu boju. Ako su boje iste ili vrlo slične, potreba za temeljnim premazom se smanjuje, ali ne u potpunosti uklanja (ovisno o stanju površine).

About admin

Check Also

Adventski kalendar 2021. ‘Noćna mora prije Božića’: Noći vještica

Bilo je to davno, duže nego što se čini, da je Jack Skellington krasio naše …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *