Home / uređenje dnevnog boravka / Oplata zidom – jednostavan vodič

Oplata zidom – jednostavan vodič

Ok, znam da svi duboko udahnete i razmišljate, stvarno Mel? Još jedan post na blogu o postavljanju zidova? Tako ste 2019! Problem je u tome što već toliko dugo želim obložiti zid, ali nikad ga nisam stigao zaobići. Zaista nisam znao odakle početi! Odgađala sam otprilike godinu dana i kad nam je od preobrazbe vrata garderobe ostalo nešto MDF-a, znala sam da je to sada ili nikad!

Ovaj sam tjedan na svom Instagram feedu stavio nekoliko priča dok sam započinjao svoj oplatni projekt „uradi sam“ i zapravo sam bio prilično iznenađen brojem pitanja koja sam dobio. Pretpostavljam da još uvijek ima puno ljudi, poput mene, koji žele to pokušati, ali stvarno ne znaju odakle početi. Pomislio sam da možda još ima ljudi koji još nisu pročitali blog o oblogama … 🙂

Ja nikako nisam stručnjak. Volim malo raditi “uradi sam” i slikati, ali ovo je bilo potpuno izvan moje zone udobnosti, jer je značilo da bih morao koristiti električne alate kojih sam se uvijek pomalo plašio! Haha. No, oblaganje zida zapravo je bilo puno lakše nego što sam mislio da će biti i puno jeftinije od traženja stručnjaka. Dakle, evo kako sam to učinio.

Kakvu oplatu želite?

Postoji toliko mnogo različitih vrsta obloženih zidova, prvo istražite i saznajte koji stil najviše volite. Trenutno ima toliko inspiracije na Instagramu, bilo mi je prilično teško odlučiti koji stil želim, ali na kraju sam se odlučio za oblaganje zida 2/3 dijela puta policom. Kao što svi vjerojatno znate, volim se petljati i polica bi mi dala priliku da stavljam slike!

obloga s policom
Obožavam ovu napola oblogu policom, obojanu u tamnu boju. Kredit za sliku: @my_grey_place
Prekrasne ružičaste obloge u djevojačkoj spavaćoj sobi. Kredit za sliku: @theonebespoke
Puno moje inspiracije poteklo je iz Laurine spavaće sobe! Kredit za sliku: @ houseproject_36

Što će vam trebati

 • MdF drvo obloge – ovaj rez možete postići po mjeri ili možete kupiti MdF i sami ga izrezati. Ostalo nam je malo MDF-a od kada smo izrađivali ormare, pa sam kupio slagalica i sama ga izrežem. Imao sam nekoliko pitanja u vezi s tim pa sam stavio pitanja i odgovore na kraju ovog posta.
 • Bez ljepila za nokte
 • Dekorateri Caulk
 • Pila ili rezač (pogledajte moje Pitanja na kraju)
 • Bilježnica i olovka
 • Primer
 • Boja
 • Šmirgl papir
 • Metar
 • Raspoloženje
MdF i slagalica spreman za rezanje ploča
Drvene ploče, libela, kalemiti, nema više noktiju, traka, bilješka i olovka i boja!

Mjerenje zidova

Mjerenje zidova

Nakon što ste odlučili koji stil oblaganja i gdje ga staviti, vrijeme je da izmjerite zidove.

 • Ovisno o stilu, izmjerite širinu zida i visinu koju želite da obložite.
 • Skicirajte dimenzije na papir, uključujući sve prekidače za svjetlo, utičnice, prozore i vrata.
 • Odredite koliko široku i visoku želite da obložite pločicama, a zatim pazite da su paneli na jednakoj udaljenosti.
Moja vrlo gruba skica!

Moj zid je širok 3300 mm između ta dva vrata i odlučio sam koristiti 7 ploča sa svakom pločom dimenzija 80 mm. To mi je dalo zbroj, 7 x 80 = 560 mm, što bi bila ukupna širina svih ploča. Tada sam oduzeo ukupnu širinu ploča (560) od duljine zida (3300), 3300 – 560 = 2740, što mi je dalo preostalu udaljenost između ploča. Kako bi između 7 ploča bilo 6 praznina, podijelio sam 2740/6 = 457 mm (zaokruženo na najbliži mm).

MdF oplata

Nakon što pripremite mjere, možete započeti pripremu drva. Odabrao sam MdF koji sam već imao, a koji je trebalo smanjiti. Odlučio sam se za visinu od 1520 mm, plus dodatnih 80 mm za gornju ploču, što bi značilo da će oplate biti otprilike 2/3 visine od zida.

Jedina stvar koju ću vam sigurno savjetovati je da dobijete debeli MdF! MdF koji smo već imali dubok je samo oko 6 mm, tako da se zapravo ne ističe uza zid. Savjetovao bih da idete oko 12 mm.

Ja sam pila MdF u našem vrtu

Kupio sam slagalica za rezanje drva po mjeri (možete nabaviti mjesta kao što je B&Q za rezanje drva za vas), uključujući malu policu, a kad bih ih izrezao, obrušio sam ih kako bi bili sigurni da su glatka. Zatim sam olovkom označio zid, gdje će mi obloge biti dobar vodič.

Brušenje ploča

Ljepilo!

Koristio sam Nema više noktiju za ovo i ne mogu ga dovoljno preporučiti. Samo nemojte raditi ono što sam učinio i od Amazona nabavite verziju za cijev s cijevima, jer će vam trebati puno ljepila, a prilično ga je teško istisnuti. Na kraju sam morao napraviti još jedan pregled za B&Q da bih dobio verziju spremnika s kostur pištolj i moja dobrota! Bilo je tako lakše.

Nanesite ljepilo obilno na stražnju stranu obloge, stvarajući cik-cak uzorak, tako da se raširi s obje strane. Nakon što budete sretni, pričvrstite ploču na zid. Ljepilo se ne stvrdnjava odmah, tako da imate malo vremena da ga pomaknete na svoje mjesto dok ga čvrsto ne gurnete na zid. Obavezno upotrijebite libelu kako biste osigurali da je ploča ravna, ne zaboravljajući i njezin vrh.

Okomita i vodoravna ploča idu gore! Na putu je bilo puno prepreka, ali to nije problem jer sam samo izrezao ploče oko njih, a zatim za brtvljenje upotrijebio ukrasnu brtvu

Ponovite ovaj postupak sa svim pločama. Uvjerio sam se da su sve ploče ravno na vrhu i poredane postavljanjem libele na vrh ploča svaki put.

Polica

Odlučio sam da želim dodati malu policu iznad obloge kako bih mogao dodati umjetnost na preostali dio zida, obožavam faff s različitim otiscima! Kupio sam malo zakrivljeno drvo tvrtke B&Q – dimenzija 18 mm x 30 mm i pomoću istog ljepila zalijepio ga za zid iznad vodoravne ploče. Bio sam zabrinut da ga ljepilo neće zadržati, ali podcijenio sam snagu ljepila! Polica je dobro i istinski zaglavljena i lako će držati neke lagane otiske.

Pričvršćivanje police
Bio sam zabrinut da se polica ne drži ljepila, ali nisam se imala zbog čega brinuti!

Dekorateri brtve

Na vama je hoćete li na svojim oplatama upotrijebiti brtvenu masu, ovo samo pomaže zaptivanju drva zidovima. Kako su nam zidovi prilično klimavi, htio sam ih upotrijebiti za popunjavanje praznina i spoju između obloga i zidova dajući glatku završnu obradu. Caulk je zaista jednostavan za upotrebu, samo ga prođite duž spoja i izravnajte kako biste postigli ujednačen završetak.

Nanošenje brtve za zaptivanje obloge zidom

Boja

Nakon što je obloga sigurna, a ljepilo i brtvena masa suhi, možete početi slikati. Svakako zalijepite ljepljivu pločicu i okvire vrata / prozora oko ploča.

Počeo sam s temeljnim premazom za bojanje obloga i pričekao da se osuši. Zatim, pomoću male četke za bojanje, obojite duž rubova obloge i završite bojanjem između zidova malim valjkom. Nanijela sam 2 sloja na zid što je bilo dovoljno da se ujednači i da zid i obloge budu iste boje.

Koristio sam Zoffany Izblijedjela ruža na zidovima i oplatama

Završni detalji

Odlučio sam oslikati ostatak sobe u Zoffany Izblijedjela ruža pa završio slikanje preostalih zidova. Preostalo je samo odabrati neku umjetnost za ravnotežu na polici iznad obloge.

Savjeti i trikovi

Postoji nekoliko stvari koje sam naučio radeći „uradi sam“ oplatu, a volio bih da sam ih znao prije nego što sam započeo …

 • Koristite Unibond No More Nails s kosturnom puškom! Prvobitno sam kupio ljepilo za nokte više u cijevi i nakon što sam napravio 2 ploče, zglob mi nije bio zadovoljan!
 • Ako stvarno želite da se obloge ističu uza zid, uzmite deblji MdF. 12 mm ili više vjerojatno bi to trebalo učiniti.
 • Vlažnim prstom obrišite ukrasnike kako bi ga dobili glatkim završetkom. Nakon što se osuši, ne možete je brusiti ako je neravna.
 • Kupio sam ubodnu pilu jer je želim koristiti za druge planirane projekte nadogradnje koji uključuju rezanje krivulja. Međutim, budući da želite stvarno ravni rez ploča, mislim da bi kružna pila bila bolja za oblaganje.
 • Ako stavljate policu, pobrinite se da je drvo potpuno ravno! Počeo sam lijepiti komad police i tek kad ga nisam uspio učvrstiti na zid (misleći da je zid klimav), shvatio sam da je drvo iskrivljeno.

Sada, što slijedi?

kako postaviti zid na zid jednostavan vodič

About admin

Check Also

Uređivanje vikenda: prodaja + krađe

Ovaj nadolazeći tjedan započinje Nordstromova godišnjica rasprodaje koji ću detaljno pokrivati ​​od ponedjeljka i zasigurno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *