Home / kućni dekor / Nasljedne poljoprivredne zgrade u Južnoj Africi obnavljaju dah

Nasljedne poljoprivredne zgrade u Južnoj Africi obnavljaju dah

Jaco Booyens arhitekt u suradnji sa SAOTA obnavlja Buffelsdrift, nagrađivanu farmu smještenu zapadno od Ladismitha u sušnoj regiji Klein Karoo u Južnoj Africi. SAOTA se specijalizirala za suvremenu arhitekturu i dizajnirala je luksuzne domove širom svijeta, međutim, kada je direktor SAOTA-e, Greg Truen stekao farmu 2016. godine, bilo mu je važno održati integritet baštinskih poljoprivrednih zgrada i prilagodljiv pristup konzervaciji i obnovi uzet. Rezultat je tradicionalna, ali suvremena radna farma uronjena u povijest i mirno utočište obitelji Karoo.

Jaco Booyens Architect specijalist je za glinene zgrade, koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na sedmom izdanju (2019.) međunarodne nagrade za restauraciju i konzervaciju Domus u Italiji. Nagrada prepoznaje “izvrsnost na polju obnove, obnove i arhitektonskog i krajobraznog oporavka na međunarodnoj razini”.

DETALJI O DIZAJNU: ARHITEKTI Jaco Booyens arhitekt & SAOTA IZVOĐAČ Pro-projekti i De Kock Bouers PREDELOVANJE Fritz Coetzee DIZAJNER INTERIJERA ARRCC BESPOKE NAMJEŠTAJ U redu TOGA Thatcher JNA NAVODNJAVANJE Zeleni Karoo

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

Obnova ovih baštinskih gospodarskih zgrada uključivala je skup zgrada Cape u dolini ispod planinskog lanca Swartberg, koja se sastojala od glavne kuće i dvije staje, plus trgovine. Nedaleko je zgrada s ravnim krovom, tipična za stil Ladismith, koja se prvotno koristila kao vinoteka. Ostale građevine na posjedu uključuju suvremenu šupu, vikendicu uz brdo i groblje.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

Kuća, staje i vinoteka obnovljeni su. Direktor SAOTA-e Greg Truen, koji je farmu stekao 2016. godine, napominje da je, iako su na zgradama napravljeni manji dodaci i moderne preinake, izvorna kuća bila “u dobrom stanju s obzirom na to” i da su staje bile “u osnovi netaknute”.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

U glavnoj kući izuzeti su dokazi o ranijim obnovama 1970-ih, dok su moderne kuhinje i kupaonice umetnute u adaptivni pristup očuvanju. U blizini zida brane na imanju dodana je nova pumpa.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

Njegov dizajn i konstrukcija bili su eksperiment u suvremenoj arhitekturi koristeći iste materijale i tehnike kao i gospodarske zgrade baštine, uključujući izlivene blato ili “klipove” zidove, kao i zasvođene krovove od opeke. Uređenje oko kuće imalo je oblik niza niskih terasa.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

Dozvole za ispašu stoke na zemlji datiraju iz sredine 1700-ih, a jasno je da se uzgajalo prije 1800-ih. Izvorna kružna farma bila je tijekom godina podijeljena na manje dijelove.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

Glavna kuća na ovom dijelu farme datira iz 1852. Datum i inicijali IWDV, Isak Wilhelm van der Vyver, ispisani su iznad vrata. Obitelj Van der Vyver bila je povezana s Buffesldriftom još davne 1768. godine, kada su prvi put unajmili farmu.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

Inače, 1852. je godina u kojoj je proglašen Ladismith, otključavajući rast i razvoj na tom području. U dolini su se uzgajali voćke, grožđe i drugi usjevi, iako su krajem 1800-ih i početkom 20. stoljeća usjevi uglavnom napušteni u korist uzgajanja nojeva, što je donijelo veliki prosperitet kao rezultat međunarodnog procvata nojevog perja. Slom moda za nojevo perje, rat i suša donio je ekonomsku devastaciju, a nekada živahna dolina uglavnom je napuštena. Sada se masline obično uzgajaju u dolini.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

U temeljnoj studiji Hansa Fransena, Stare zgrade na rtu, zabilježene su “tri stare zgrade … sve s završnim sljemenjacima tipa Princa Alberta (holbol s vodoravnim slojevima žica)”. Glavno domaćinstvo u obliku slova T, kaže, “ima bočne potkrovlje sa strane i originalne holbol stoepbankies”.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

Primjećuje natpis i datiranje iznad ulaznih vrata glavne kuće koja se “podudara s drvenom obradom u gipsu (iako prepolovljena ulazna vrata s malim lamperijama i kaneliranim i nazubljenim zagradama izgledaju mnogo starija)”.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

Arhitektonski povjesničar Roger C Fisher, zaslužni profesor arhitekture Sveučilišta u Pretoriji, koji je posjetio Buffelsdrift, napisao je neobjavljeni izvještaj o svojim zapažanjima, Buffelsdrift – anatomija narodnog jezika, u kojem detaljno opisuje aspekte njegove izgradnje i povijesti.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

Kaže da ga je spekulativno čitanje arhitektonskog tkiva zgrada navelo da posumnja da je kuća “izvorno bila jednostavna kućica sa slamom od dugog stana” koja je naknadno dodana. Gospodarske zgrade, koje su vjerojatno prethodile kući, imaju “jednostavnije rudimentarne hol-bol sljemenjake s … polukružnim vrhovima”, a oni u “glavnom dijelu kuće su slični, ali profinjeniji”.

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

„Najdekorativniji, neobično smješten sa stražnje strane kuće, središnji je hol-bol (konkavno-konveksni) sljemenjak T-krila u kojem se nalazi kuhinja, s kružnim poklopcem i donjim akordom oblikovanim u žicu. Fransen je skovao izraz “princ Alfred Gable” “, piše on. Sumnja da datira iz vremena kada je izvorni slamnati krov zamijenjen valovitim željezom “negdje u kasnijem devetnaestom stoljeću”. Truen napominje da sljemenjaci glavnog dijela kuće imaju polukružne vrhove.

baština-farma-dnevni boravak

baština-farma-dnevni boravak

Fransen također ukazuje na neobičan zatvarač na svjetlu reflektora. Dodatna istraživanja tvrtke Booyens otkrila su da je brava na ulaznim vratima bila francuska, još iz 1700-ih. Dao ga je obnoviti stručnjaku iz Paarla. Razni članci koji su se tijekom godina pojavili u tisku dok je farma mijenjala vlasnike napominju da su originalna vrata i ormari od smrada u glavnoj kući ostali netaknuti.

baština-farma-kuhinja

Prednji dio kuće sastoji se od središnjeg dnevnog boravka sa spavaćom sobom sa svake strane. T-dio je obuhvaćao blagovaonicu. Dok su prednji dio imali grede i stropove od žutog drveta, rogovi u T-presjeku bili su izloženi. Dio naslona s kaminom dodan je u jedan od lakata T pomoću osušenih opeka. Koristila se kao kuhinja.

baština-farma-spavaća soba

Kuća i staje izgrađeni su prema uobičajenoj tehnici koju su koristili nizozemski naseljenici u Rtu, sa zidovima od izlivenog blata ili gline, lijevanim slojem po sloju širine oko 700 mm. „Ova metoda gradnje – koju su sveprisutno koristili nizozemski naseljenici, trekboeri i kasnije Voortrekkers – zahtijeva izvor glinovitog tla u koji se dodaje„ dobar udio “pijeska i zrna, možda slame ili balega, kombiniranih u jami, provučenih kroz cijelu jamu. volovskim kopitima u rasponu ”, piše Fisher (citirajući Putovanja Williama Johna Burchella u unutrašnjosti južne Afrike).

baština-farma-spavaća soba

Što volimo: Ovaj projekt obnove baštinskih gospodarskih zgrada nudi lijepo očuvane detalje pomiješane s modernim ažuriranjima kako bi se stvorila cjelokupna zapanjujuća okućnica. Izvrsni namještaj i dekor krase unutarnje prostore ovog doma kako bi stvorili topao i privlačan osjećaj. Pomno odabrani moderni materijali miješaju se s izvornim materijalima kako bi stvorili autentičan osjećaj na farmi. U ovom rustikalnom, ali profinjenom prebivalištu moglo bi se osjećati kao kod kuće.

Reci nam: Koja su vaša ukupna razmišljanja o arhitektonskoj obnovi ovog dobra? Obavijestite nas u komentarima ispod!

Bilješka: Pogledajte nekoliko drugih nevjerojatnih obilazaka kuća koje smo ovdje prikazali na portalu One Kindesign iz portfelja arhitekata ovog doma, SAOTA: Impresivan dom nadahnut odmaralištem fokusira se na život u zatvorenom i na otvorenom na Baliju i briljantno dizajniran južnoafrički dom s veličanstvenim pogledom na ocean.

baština-farma-kupaonica

baština-farma-ulaz

baština-farma-ulaz

baština-farma-ulaz

baština-farma-ulaz

baština-farma-kuhinja

baština-farma-blagovaonica

baština-farma-stubište

baština-farma-stubište

baština-farma-spavaća soba

baština-farma-kupaonica

baština-farma-kupaonica

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

baština-gospodarske zgrade-eksterijer

baština-gospodarske zgrade-restauracija-pogled iz zraka

Fotografije: Adam Letch

One Kindesign je primio ovaj projekt na našoj stranici prijava. Ako imate projekt koji želite prijaviti, posjetite našu stranicu za predaju na razmatranje!

Čitate članak čiji je kustos: https://onekindesign.com/

About admin

Check Also

Kul moderna dvorišna kuća promovira unutarnji i vanjski život u Arizoni

Rudnik ranča u suradnji sa Konstrukcija identiteta odgovoran je za ovu novoizgrađenu modernu dvorišnu kuću …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *