Home / spavaća soba dekor / Koje kućno osiguranje odabrati?

Koje kućno osiguranje odabrati?

Kućno osiguranje je neophodno bez obzira jeste li podstanar ili vlasnik. Ali na tržištu ih ima toliko da je ponekad teško znati koje osiguranje odabrati. Pregledat ćemo najprikladnije osiguranje kuće kada kod kuće imate dragocjenosti ili umjetnička djela.

Zaljubljenik ste u umjetnost, slikarstvo, kiparstvo ili suvremenija djela? Potrebno ih je pravilno osigurati, u slučaju provale.

Definicija umjetničkog djela za vaše osiguranje

Prije nego što vam dam savjet kako usporediti i odabrati svoj Kućno osiguranje, važno je znati što se točno definira kao umjetničko djelo. Umjetničko djelo nazivamo:

 • Gravura,
 • skulptura,
 • slika,
 • Crtež,
 • fotografija,
 • tapiserija,
 • namještaj,
 • rukopis,
 • antikvitet,
 • predmet od plemenitih metala,
 • komad zlatarskog djela.

To je dakle objekt koji je definiran s njegov izuzetan karakter i rijetkost. To je također ono što definira njegovu vrijednost. Za razliku od češćih ili češćih predmeta, ove karakteristike umjetničkog djela uzimaju u obzir osiguranje domova. Umjetnička djela uključena su u sve što se naziva vrijednom robom. Ne treba je miješati s dragocjenim predmetima koji označavaju robu s rijetkim metalima poput platine, srebra ili slonovače. Zlatne poluge i nakit također su među ovim vrijednim predmetima.

Potreba za definiranjem predmeta vrijednosti

Bez obzira da li govorimo o umjetničkom djelu ili vrijednom predmetu, jedno je bitno: oni moraju biti prijavljeni vašem osiguravatelju. Ova se operacija mora obaviti kada sklopite osiguranje za dom ili kada ga kupite. Samo deklarirane predmete u stvari će uzeti u obzir vaš osiguravatelj u slučaju krađe ili oštećenja.

Da biste provjerili autentičnost vašeg objekta ili definirali njegovu vrijednost, preporučuje se pozvati dražitelja ili specijaliziranog stručnjaka. Da biste pronašli stručnjaka, obratite se Nacionalnoj stručnoj komori koja se bavi umjetnošću i kolekcionarstvom (CNES). Potonji će vas moći informirati o predmetu, njegovoj vrijednosti, podrijetlu itd. Jednako toliko korisnih informacija koje će biti potrebne da bi se pravilno osigurale.

Navedite cijenu umjetnina ili dragocjenosti svom osiguravatelju

Da biste osigurali svoja umjetnička djela, apsolutno morate navesti vrijednost svakog od njih svom osiguravatelju. U slučaju potraživanja, vaš osiguravatelj može pozvati stručnjaka da provjeri sniženu vrijednost umjetničkog djela. To mu omogućuje da definira iznos naknade. Savjetujemo vam da pažljivo čuvate popratne dokumente koji potvrđuju vrijednost umjetničkog djela (certifikat, račun za kupnju, izvještaj stručnjaka itd.). Razmislite i o digitaliziranoj verziji.

Različite police osiguranja domova za dragocjenosti

Općenito je uobičajeno kućno osiguranje dovoljno ako ukupna vrijednost vaših umjetničkih djela i vaših vrijednosti općenito ne prelazi iznos od 3000 eura. Iznad ovog iznosa potrebno je odlučiti se za odgovarajuće osiguranje. Više rizično osiguranje kuće (također zvano MRH) posebno je pogodno za pokrivanje dragocjenosti poput umjetničkih djela čija se vrijednost procjenjuje na manje od 20 000 eura. Također se možete odlučiti za vrhunsko osiguranje ili specifični ugovori koji su dizajnirani za dragocjenosti, umjetnička djela ili čak dragocjeni nakit.

“High-end” rizično osiguranje kuće

To je plan osiguranja kuće s višom razinom zaštite od tradicionalnog osiguranja kuće. Zahvaljujući njemu možete uživati ​​u visokoj razini zaštite svojih dragocjenosti. Tako možete planirati posebna jamstva za zbirke i umjetnička djela koja posjedujete u svom domu.

Premije za ova osiguranja mogu biti prilično skupe. Budući da ovo nije standardizirana ponuda, preporučujemo da sa svojim osiguravateljem vodite računa da provjerite odgovaraju li zaštite i klauzule ponuđene u ugovoru u potpunosti vašim potrebama.

Visoko rizično osiguranje kuće

Specijalizirano osiguranje, u deklariranoj ili odobrenoj vrijednosti

Sve više osiguravatelja nudi specijalizirano osiguranje. Prilično se razlikuju od kućnog osiguranja i stoga se moraju sklopiti uz osiguranje kuće. Ova vrsta osiguranja pokriva sve dragocjenosti u obliku “svih rizika osim …”. Izuzeća jamstava tada su jasno navedena u ugovoru.

Osiguranje umjetničkih djela u deklariranoj vrijednosti prilagođeno je predmetima čiji je iznos uključen između 3.000 i 4.000 eura. Ova formula pokriva ovu robu protiv svih rizika, osim požara, eksplozije ili čak provale. Ako vaša imovina ima još veću vrijednost, trebali biste se odlučiti za odobreno umjetničko osiguranje.

Neka od ovih osiguranja mogu uključivati ​​opcije, poput “nokta do nokta”. Ova opcija jamči predmet tijekom prijevoza do kuće osiguranika. Predmet se također može garantirati između različitih prebivališta prijavljenih osiguranju. Postoji i opcija koja automatski garantira objekte čim se steknu. Ova je opcija poznata kao „nova garancija stjecanja“.

Upoznajte jamstva koja podliježu vašem kućnom osiguranju

Većina kućnih osiguranja dostupnih na tržištu danas pokriva umjetnička djela i dragocjenosti baš kao i ostatak vašeg namještaja. Podsjećamo, osiguranje kuće pokriva vas u slučaju:

 • Požar i / ili eksplozija,
 • oštećenja vodom,
 • Čin vandalizma,
 • sv
 • klimatski događaji poput snijega, tuče, oluje ili poplave (posebno u slučaju prirodne katastrofe),
 • razbijeno staklo.

Ali u slučaju umjetničkih djela ili općenito dragocjenosti, često se dogodi da osiguravatelj to zatraži dodatna jamstva od tebe. Da bi iskoristio naknadu, osiguranik koji posjeduje takav predmet može biti podložan preventivnim i sigurnosnim mjerama u svom domu.

Osiguratelj u stvari može zahtijevati da se u kući uspostave mjere poput ugradnje nadzorne kamere i alarmnog sustava radi zaštite imovine. Također može zatražiti ugradnju rešetki na prozore, ugradnju blindiranih vrata ili prisutnost aparata za gašenje požara. Svakako provjerite to kod svog osiguravatelja kako biste po potrebi dobili odgovarajuću naknadu. Odsutnost ovih mjera uistinu može biti klauzula o isključenju ili ograničenje jamstva.

Ako trebate osigurati svoja umjetnička djela ili općenito svoje dragocjenosti, važno je znati vrijednost imovine. To će vam omogućiti da bolje upotrijebite usporednik kućnog osiguranja kako biste saznali koji će ugovor najbolje odgovarati vašim potrebama.

About admin

Check Also

Adventski kalendar 2021. ‘Noćna mora prije Božića’: Noći vještica

Bilo je to davno, duže nego što se čini, da je Jack Skellington krasio naše …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *