Home / spavaća soba dekor / Kako uzgajati šparoge kod kuće

Kako uzgajati šparoge kod kuće

Napokon je stiglo proljeće i sezona šparoga je započela. Iako se šparoge mogu naći u supermarketima tijekom njihove sezone, i tijekom cijele godine uvijek je bolje nabaviti svježe povrće na poljoprivrednim tržnicama ili čak formirati vlastiti vrt. Evo nekoliko bitnih informacija o tome kako uzgajati šparoge kod kuće.

Šparoge su prava superhrana puna korisnih hranjivih sastojaka i bogata su topljivim i netopivim vlaknima. 100 grama šparoga sadrži 15% preporučene dnevne doze vitamina A, 9% vitamina C, izvanrednih 52% vitamina K, kao i vitamin E i B vitamini. Dobivate i 12% željeza, kao i bakar, kalij, cink i magnezij. Kada jedete šparoge, pomaže višak tekućine i soli iz tijela, što može spriječiti infekcije mokraćnog sustava.

Šparoge sadrže vitamin E koji jača imunološki sustav i štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima. Šparoge su prirodni afrodizijak.
Sadržaj vitamina B6 i folata, kao i vitamin E, pomaže u stimuliranju estrogena u žena i testosterona u muškaraca. Štoviše, minerali i aminokiseline sadržane u šparogama pomažu tijelu da se brže očisti od toksina nakupljenih u jetri nakon pijenja alkohola.
Siguran sam da vam ne trebaju još profesionalci da biste počeli uzgajati šparoge kod kuće. Jer ih volimo blanširane, kuhane na pari, na žaru, pečene, pa čak i sirove.

1Kako uzgajati šparoge iz sjemena

Šparoge se mogu uzgajati iz sjemena, ali treba puno vremena i strpljenja. Oni stvarno polako niču (od 2 do 6 tjedana), zato je bolje šparoge početi uzgajati iz korijena.

Pokrenite sadnicu u veljači ili početkom ožujka. Stavite sjeme u posudu za novine na sunčanom prozoru. Kad sjeme nikne, pobrinite se da temperaturu održavate oko 60-70 F. Dječje biljke možete posaditi na otvorenom kada ne postoji rizik od nižih temperatura i temperatura smrzavanja vani. Važno je imati redovitu vlagu jer su sadnice plitke u tlu. S druge strane, odrasle šparoge, koje rastu na većim dubinama, ne doživljavaju velik stres zbog nedostatka vlage.

2Kako saditi šparoge

Jednom kada uzgojite bebu šparoge, vrijeme je da ih posadite vani. Sadnice pažljivo izvadite iz zemlje i sortirajte veće. Odaberite one biljke koje imaju guste, mesnate bijele korijene s jasno oblikovanim 3-4 pupa. Prije stvaranja plantaže, mjesto za uzgoj biljaka mora se odabrati vrlo pažljivo, u skladu s tlom i klimatskim zahtjevima usjeva. Bijele šparoge zahtijevaju lagana pjeskovita tla, dok zelene preferiraju teža.

Najbolji rezultati postižu se kod sadnje jednogodišnjih sadnica. Presađivanje na stalno mjesto vrši se što ranije u proljeće prije početka vegetacije.

Pažljivo pripremite krevet u tlu. Iskopati rovove širine 12 inča (6 inča u pjeskovitom tlu) niz središte pripremljenog korita. Za bolje rezultate namočite krunice šparoga u kompost od čaja oko 20 minuta prije nego što ih posadite u zemlju.
Vrh korijenovog ovratnika (pupoljci rasta i korijeni) sadnica trebao bi biti oko 5 centimetara ispod netaknute površine tla i usmjeren prema gore. Dodajte 2-3 cm više zemlje otprilike nakon 2 tjedna sadnje šparoga.

3Kako se brinuti o šparogama

Zalijevanje treba biti sustavno i u malim obrocima. Redovito zalijevajte šparoge, posebno u prve dvije godine. I nedostatak i višak vlage negativno utječu na razvoj korijenskog sustava i cijele biljke.
Uklonite sav korov oko biljaka i nanesite malč kako biste ugušili preostali korov.

Držite svoje biljke podalje od buba i štetnika. Nepravilna kontrola bolesti i štetnika negativno utječe na produktivnost biljaka i kvalitetu proizvoda.

4Berba šparoga

Obično berba započinje od četvrte godine u travnju do sredine lipnja, kada se beru sve svijeće. Možete svakodnevno uživati ​​u svježim šparogama. Režu se posebnim nožem. Lagano okopavajte zemlju oko njih i uz pomoć noža duboko u zemlju kako bi se mogle rezati najduže šparoge.

About admin

Check Also

HipDot Clueless Collab odobren je od Cher Horowitz

Uvijek možemo računati da će nam HipDot donijeti istinski kultnu suradnju. Razmislite samo o kolekcijama …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *