Home / spavaća soba dekor / Kako podržati voljenog koji je preživio traumu

Kako podržati voljenog koji je preživio traumu

Promatranje voljene osobe koja se bori s posljedicama traumatičnog događaja poput seksualnog zlostavljanja, prometne nesreće i slično može biti bolno i zabrinjavajuće. No, s osjetljivošću povezanom s temom, ljudi s traumatičnim iskustvima često odluče izbjegavati pričati o svojoj borbi i sami preuzimaju palice svog tereta.

Kao zabrinuta voljena osoba, možda ne znate što je točno ispravno učiniti ili reći kako biste olakšali njezinu patnju. Neki se mogu zabrinuti da bi mogli reći ili učiniti nešto zbog čega će se osjećati još gore. Međutim, važno je znati da postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste osobi pomogli da se nosi s traumom.

Dakle, ako je dragi član obitelji ili pouzdani prijatelj upravo prošao a traumatično iskustvo i trenutno je na putu ka potpunom izlječenju, evo jednostavnih koraka kako ih možete podržati od početka do kraja procesa oporavka:

1Naučite i potvrdite njihovu traumu

Jedan od najboljih načina pružanja podrške voljenoj osobi koja prolazi kroz teška vremena jest učenje o njenoj traumi. Tipično to može biti složen i neobjašnjiv osjećaj jer proces zacjeljivanja koji okružuje traumu oduzima znatno vrijeme. Kao takvo, važno je razumjeti što je to, kako biste mogli odrediti bolje načine brige za svoju voljenu osobu iz nedavnog traumatičnog iskustva.

S druge strane, možete ih i utješiti potvrđivanjem onoga što im se dogodilo. Nađite vremena da prepoznate da je njihova trauma užasna i da ih zbog toga boli. Iako je ono što kažete pomalo očito, jednostavne potvrdne izjave mogu ih uvjeriti da znate što osjećaju i da ste uz njih dok se suočavaju s njihovim borbama. Spomenuti savjeti možda bi ih mogli natjerati da se osjećaju lagodno sa svojim osjećajima i osjećati se pomalo bolje.

2Potaknite ih da potraže stručnu pomoć

Iako uvijek možete sami podržati svoje voljene traumatičnim iskustvima, bolja je ideja ako ih potaknete da potraže pomoć od stručnjaka i potraže liječenje. Budući da se trauma smatra ozbiljnim mentalnim stanjem koje proizlazi iz nevolje nakon stravičnog događaja, najbolje je ako im se pruži odgovarajući medicinski tretman u suočavanju s njom. To može uključivati ​​lijekove na recept, desenzibilizaciju i preradu pokreta očiju, različite oblike terapije i mnoge druge.

Međutim, ako se vaša voljena osoba suočava s velikim financijskim zastojem koji joj onemogućava odgovarajuće liječenje, dobra opcija može biti dobivanje naknade i podrške za pokrivanje troškova. Na primjer, ako je vaša voljena osoba bila žrtva terorističkog napada 11. rujna i nakon događaja pretrpjela ozbiljne zdravstvene probleme, možda ima pravo na novčanu pomoć. Da biste to bolje razumjeli, uključujući postupak podnošenja prijave i prihvatljivost, možda biste to htjeli pročitajte cijeli članak i druge izvore na Internetu za više informacija.

3Posudite uho za slušanje

Biti tu za voljenu osobu koja je preživjela traumatični događaj ne odnosi se samo na postavljanje pitanja o njihovom iskustvu. Ponekad će više cijeniti ako samo sjednete s njima i poslušate što žele reći. Ako nisu spremni podijeliti detalje svoje traume, samo ih pustite.

Izbjegavajte pritisak na njih da podijele ono što osjećaju iznutra jer to može samo pogoršati situaciju. Umjesto toga, poslušajte i spriječite sebe da pokušate riješiti njihove probleme. Opet, put do ozdravljenja dug je i neasfaltiran. Poboljšanja se ne događaju preko noći, pa ih pokušajte slušati kao način pružanja podrške koja im je potrebna u svakom koraku procesa ozdravljenja.

4Dosegnite i pružite druženje

Općenito, kad se pojedinac bori s traumom, može se odlučiti izolirati kao način suočavanja s onim što joj se dogodilo. Iako je možda dobra ideja da se izoliraju od velike gužve i društvenih okupljanja, odjava na njima može biti savršen način pružanja podrške.

Ne dopustite da vaši najmiliji osjećaju da su sami u svojoj borbi za osvajanje njihove traume. Iz tog razloga, provedite kvalitetnije vrijeme s njima. Dajte im do znanja da su vam uvijek u mislima i da im je jako stalo. Uvjerite ih da ćete biti tu za njih i spremni ste slušati kad se budu spremni otvoriti. Čineći to, možda ćete moći pružiti utjehu i ohrabrenje što ćete biti tu uz njih, bez obzira na sve što se dogodi.

5Budite strpljivi i razumljivi

Za ljude koji su nedavno prošli kroz traumatični događaj kažu da imaju fluktuirajuće i intenzivne emocije. Možda će im biti teško razumjeti koje su njihove emocije i zašto se osjećaju na određeni način. I ne samo to, već im može biti izazov osmisliti ono što im se dogodilo.

Vaša odgovornost prema vašoj voljenoj osobi koja se bavi traumom je biti izuzetno strpljiv s njihovim procesom zacjeljivanja. To znači da biste im trebali i dalje biti pouzdan izvor ljubavi i podrške dok ne ustanu s nogu. Zapamtite, što više vide vaše strpljenje tijekom cijelog iskušenja, više će naći volje za oporavak i vraćanje svojih normalnih života na pravi put.

Donja linija

Stručnjaci se slažu da bi se na odgovarajući način trebalo riješiti moguće posljedice traumatičnog incidenta na osobi. Ako se podrazumijeva zdravo za gotovo, to može dovesti do niza zdravstvenih stanja koja mogu utjecati na dobrobit i društvene odnose pojedinca.

Ako poznajete voljenu osobu koja je upravo doživjela traumatičan događaj, nemojte se ustručavati pružiti podršku čineći gore navedene savjete. Pokazujući im potporu do kraja svojom prisutnošću, možda ćete im moći pomoći da brže krenu dalje i oporave se.

About admin

Check Also

Adventski kalendar 2021. ‘Noćna mora prije Božića’: Noći vještica

Bilo je to davno, duže nego što se čini, da je Jack Skellington krasio naše …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *