Home / kućni dekor / Kada je soba završena?

Kada je soba završena?

Ovo je bio zabavni post sa zahtjevom čitatelja s pitanjem: “Kada je soba gotova?” Kako se zna? Je li ikad stvarno završeno? Je li cilj stvoriti gotov prostor koji se nećete dotaknuti još godinama? Zaranjam u ovo pitanje i dijelim svoje osobno mišljenje. Kliknite ako želite da čujete moja razmišljanja o tome kada je soba gotova, moje ciljeve za doradu prostora, kakva je ta međufaza i kako odrediti kada je prostor zapravo gotov.

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com Da ste mi postavili ovo pitanje prije nekoliko godina, brzo bih odgovorio: “Soba nikad nije gotova!” Iako još uvijek na pola puta vjerujem da je to istina, nekako sam promijenio melodiju… više mi nije toliko crno-bijelo u mozgu. Mislim da je odgovor na ovo pitanje situacijski, ovisi o vašoj osobnosti, domu i vjerojatno svima nama izgleda malo drugačije.

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com Naš prethodni dom bio je malen, uvijek se mijenjao i neprestano sam preuređivao stvari nastojeći ogrepsti kreativni svrbež. Imao sam toliko prostora za igranje samo zbog naše ograničene kvadrature. Upravo bih zbog toga na taj način odgovorio na pitanje – rekavši strastveno da soba nikad zapravo nije gotova, jer sam živjela u neprestano mijenjajućem se i multifunkcionalnom okruženju. Ponekad su sobe imale dvije ili tri svrhe. Ta je kuća u svakom trenutku morala STVARNO marljivo raditi za naše potrebe, a mi smo maksimalno iskorištavali svaki kvadratni centimetar svog doma. To je bila dobra stvar!

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com Mislim da mi je cilj uvijek obnoviti prostor s bezvremenskim arhitektonskim značajkama, uređajima i završnim dijelovima, znajući da uvijek možete napraviti male nadogradnje kako vidite. U svom prethodnom kućnom uredu zapravo sam dizajnirao ugrađene uređaje kako bih osigurao da se stol ili krevet u punoj veličini mogu smjestiti u središnji prostor, već predviđajući da će se ta soba jednog dana promijeniti ili višestruko zadati za nas. Zamijenite dodatke, ažurirajte namještaj kako vaš stil prolazi ili kako godine prolaze i promijenite boju boje ako vas svrbi dramatična promjena sobe koju ste prethodno obnovili. Sve dok su “kosti” dobre, osjećam se ugodno i sretno čineći jednostavna prilagođavanja i ažuriranja po potrebi.

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com Naš trenutni dom zabavan je na posve drugačiji način, a moja vizija „gotovog“ nije posve ista. Mogu ići tjednima, a da se ne upuštam u određenu sobu (poput gostinske sobe) jer je naša kuća prilično velika. Stoga mi je cilj stvoriti prostore koji se osjećaju dovršenije i imaju dugovječnost. Što se tiče prostora koje ne koristimo često (poput spavaćih soba za goste), Volio bih da one budu trajnije nakon obnove.

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com Ne želim više puta zamijeniti namještaj u prostorima koje ne koristimo često, poput gostinske sobe. Moj se mentalitet preusmjerio na dugoročno planiranje i projektiranje u tim vrstama prostora, nadam se da ćemo uštedjeti vrijeme i novac. Stoga se u mojim mislima ove sobe čine dovršenijima i manja je vjerojatnost da će se promijeniti. Znači li to da me neće svrbiti zamijeniti namještaj, preurediti nešto, zamijeniti nešto tekstila ili pronaći vintage komad bez kojeg ne mogu živjeti, a zbog čega ću pomaknuti stvari? Naravno da ne! U ovom me trenutku poznaješ bolje od toga.

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com U sobama koje često koristimo – na primjer, poput naše formalne dnevne sobe, zamijenio sam tri velika komada namještaja i prostirku. To već izgleda sasvim drugačije i projekt je koji sam tek “završio” prije samo godinu dana. Naša kuća evoluira s nama – morali smo presložiti nešto namještaja u našu poslovnu zgradu (jer napokon dodajemo člana tima!)i postavljanje tamo kreativnog radnog okruženja utjecalo je na neke od naših glavnih životnih prostora kod kuće. Moja poanta? Okolnosti se mijenjaju, vaš se stil razvija i vaš dom može biti ono što vam treba.

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com Neke su sobe u našem domu “zasad gotove”, na temelju budućih planova, našeg štednog računa i proračuna za dugoročne ciljeve kuće. Uzmimo za primjer našu podrumsku medijsku sobu, jednog dana planiramo preraditi cjelokupni tlocrt kako bismo bolje iskoristili prostor. Govorim izbliza i pomičem prozore, premještam podrumsku kuhinju kako bih napravio prostor za stol za igre i kako bih bolje smjestio naš ormar. Trebat će puno planiranja, vremena i novca. To nije nešto čime ćemo se uskoro pozabaviti. Kad dođu ti dani, bit će zaista nevjerojatno, ali u međuvremenu smo prostoru malo preobrazili boju, tekstil i stajling. Za sada je „završen“, funkcionira za naše trenutne potrebe, ali nije li naša dugoročna vizija za ovaj prostor.

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com

Pretpostavljam da je moj konačni odgovor ovaj … prostor je završen onako kako biste željeli.

Ako vas prekrižavanje popisa obveza i završetak sobe koja je potpuno „gotova“ čini sretnim, smatrajte to gotovim. Jedino što sam zamijenio u našoj kupaonici za goste su ručnici, a to je bio prvi prostor koji smo obnovili u našem domu. Ako vas završetak projekta prouzrokuje, ili ako volite eksperimentirati, biti kreativni u svom domu ili se vaš stil ili okolnosti promijene – možda smatrate da je za sada završen. Možda to ne trebamo ni označavati? To nazivam gotovim nakon što smo obnovili, ali dajem si i slobodu da to mijenjam kako god želim, kad god poželim. Pretpostavljam da u mom mišljenju “završeno” znači da su glavni dijelovi prostorije za adaptaciju i izgradnju dovršeni (mlin, arhitektonski elementi, podovi, rasvjeta itd.).

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com Tijekom godina podijelio sam mnoštvo otkrića soba koje su se više puta promijenile od objavljivanja te “gotove” verzije prostora. To mi se čini prirodnim jer vjerujem da naš dom raste i mijenja se s nama. Trenutno također živim u većoj kući gdje sam skloniji uređivanju prostora koje često koristimo i ostavljam prostore koji nisu toliko važni (poput gostinskih soba). Možda je to zato što mi dosadi, a styling mi je malo terapija? Prostori koje često vidim i koristim zabavnije su s vremena na vrijeme prebaciti se i preurediti ih jer volim tu kreativnu promjenu i izazov. Bez obzira .. ovdje pokušavam reći: vi odlučujete kada je prostor završen u vašem domu i što vam ta definicija znači.

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com Mislim da se mnogi ljudi fiksiraju na obnovi prostora i vrše nepotreban pritisak na sebe da ga “poprave kako treba” prvi put, jer kad se to učini – to je gotovo. Veliki elementi definitivno su važni i nije ih uvijek odmah idealno, lako ili u okviru proračuna promijeniti, ali to se može učiniti. Dajte si malo vrckava prostora da se prostor razvija i mijenja prema potrebi – posebno na male načine. To je ionako moja filozofija!

Kada je soba završena? - roomfortuesday.com Ok – znate da želim čuti vaše mišljenje o završetku sobe u odjeljku za komentare u nastavku! Jeste li tip osobe koja voli mijenjati stvari? Ili radije ažurirate ili obnavljate s namjerom da napustite tu sobu kakva je godinama koja dolazi?

Prošli sam tjedan razgovarao s majkom i rekla je ludost (pa- valjda mi je zvučalo ludo). Razgovarali smo o tretmanima prozora, kao što sam upravo pisao o onima u svom kućnom uredu. Želi dobiti nove tretmane prozora za svoju dnevnu sobu i rekla je, “Ovi tretmani prozora moraju biti u pravu, a ako ću na njih potrošiti novac, bolje da potraju i izgledaju lijepo dok ne umrem.” Mislio sam da se šali pa sam se nasmijao, ali bila je ozbiljna! Razmišljao sam, “WHOA … pumpajte kočnice, damo.” To je velik pritisak i vrsta sumornih izgleda, ali svi imaju različite sklonosti i ciljeve za svoj dom. To je vaš dom da „završite“ kako vam odgovara. Zanimljiva tema, zar ne ?! Svi zahtjevi čitatelja i prijava postova do sada su bili stvarno zabavni! Jedva čekam razgovarati dalje i pozabaviti se još vašim gorućim dizajnerskim i interijerskim pitanjima. Koje su tvoje misli?

Mogli biste i voljeti

 • Naša kuhinja godinu dana kasnije - roomfortuesday.com

  Službeno živimo u našoj obnovljenoj kuhinji već cijelu godinu, što je dvostruko više vremena nego što smo proveli u našoj prethodnoj obnovljenoj kuhinji prije preseljenja (ludo!). Ja …

 • 2019: Pregled godine - roomfortuesday.com

  Kako smo blizu Božića i kraja još jedne godine, uvijek se volim osvrtati i razmišljati. Sabirem 10 najboljih postova na blogu 2019. godine (zvani VOZILI), zajedno s …

 • Office Reveal + 3 načina za postizanje izgleda - roomfortuesday.com

  * Ovaj post sponzorira Lowes. Sav sadržaj, ideje i riječi moji su. Zahvaljujemo na podršci robnim markama koje nam omogućuju stvaranje jedinstvenog sadržaja uz prikazivanje proizvoda koje zapravo koristimo i u kojima uživamo! Mi samo…

 • 2020: Pregled godine - roomfortuesday.com

  Kako smo blizu Božića i kraja još jedne godine, uživam gledati unatrag kako bih razmišljao. Moja je godišnja tradicija sabirati 10 najboljih postova na blogu svake godine (zvani VAS …

About admin

Check Also

Na moj um: Tepih i trkači

Iznenađujuće, dobivam dosta pitanja ili zahtjeva za tepihom koji trenutno imamo u svom domu (na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *