Home / spavaća soba dekor / HVAC savjeti za vaš dom | momooze.com

HVAC savjeti za vaš dom | momooze.com

Briga o vašem sustavu produžava mu vijek trajanja

Vaša stambena klima i grijanje čine HVAC sustav vašeg doma. Ovo je jedan od najskupljih potrebnih dijelova vašeg doma, jer zamjena može biti u desecima tisuća dolara. Dakle, briga o vašem HVAC sustavu kako bi mu produžili životni vijek i održavao ga je financijski pametna odluka.

Zapravo, briga za vaš HVAC može smanjiti vaše šanse za iznenađenje grijača ili popravci klima uređaja. Slijedite ove savjete za ventilaciju i klimatizaciju za svoj dom kako biste tijekom cijele godine mogli biti ugodni u svom domu.

1Promijenite filtar

Ako vaš HVAC sustav koristi puhalo, vjerojatno imate filtar koji se mora redovito mijenjati ili čistiti. Ako vaš sustav ima zračni filtar koji zahtijeva izmjenu, morat ćete zamijeniti filtere svakih 30 do 90 dana, ali češće ako imate kućne ljubimce!

Promjena filtra za zrak održava pročišćivač zraka u vašem domu svježijim i može vam pomoći održati sustav u boljem stanju kako bi duže trajao. Obavezno ga zamijenite onim koji odgovara veličini vašeg sustava. Mjerenja za jednokratni filtar obično su otisnuta na rubu.

Ako vaš grijanje HVAC sustav koristi perivi zračni filtar, morat ćete ga očistiti jednako često kao da biste promijenili jednokratni.

2
Pravilno izolirajte svoj dom

Ako vam dom curi poput sita, tada ćete ga zatvoriti i pravilno izolirati pomoći uštedjeti novac na troškovima grijanja i hlađenja.

Kad vašem domu nedostaje izolacije, toplina i hladan zrak raspršuju se kroz zidove, krov, prozore i podove, što vaše račune poskupljuje.

Idealno je da se u vašem domu izvrši energetski pregled kako biste rekli što trebate učiniti da biste poboljšali izolaciju i spriječili curenje.

3
Servisirajte svoj sustav


Redovito održavanje od strane stručnog tehničara osigurava da su vaši sustavi u dobrom stanju. Trebali biste provjeriti sustav HVAC dva puta godišnje, jednom prije nego što uključite klima uređaj i jednom prije nego što uključite grijač.

Redovito održavanje pomaže vam izbjeći skupe klima uređaje ili popravci grijanja jer uključuju temeljiti pregled vaše opreme, uključujući čišćenje i podešavanje komandi i plamenika, ispitivanje i podešavanje izgaranja te nanošenje maziva na dijelove vašeg uređaja. Čišćenje

ormar i zavojnice, podešavanje razine rashladnog sredstva i još mnogo toga pomoći će vam da vaš sustav nastavi raditi.

Loše održavanje može smanjiti učinkovitost za 50 posto, tako da ćete zapravo uštedjeti novac redovitim plaćanjem održavanja.

4Održavajte kanale čistima


Ako su vaši HVAC kanali puni otpadaka i prašine, znajte da se dio toga usisava u vašu opremu i preraspodjeljuje po vašem domu.

Neka područja oko ventilacijskih otvora budu bez namještaja, odjeće, igračaka i još mnogo toga. Očistite površine ventilacijskog otvora i usisajte unutar ventilacijskih otvora, gdje vaš stroj može doći.

Ako je potrebno, možete unajmiti stručnjaka koji će vam očistiti ostatak ventilacijskih otvora. To je posebno idealno u kućanstvima s puno kućnih ljubimaca ili za alergičare koji ne pronalaze olakšanje liječenjem.

Ako nemate sustav prisilnog zraka, budite sigurni da održavate čistom svu opremu koja je odgovorna za grijanje ili hlađenje vašeg doma, poput radijatora. Uklonite sav namještaj ili druge predmete oko sebe, posebno ako se nadate da ćete ih natjerati da rade učinkovitije.

5Koristite svoja osjetila


Jedan od najvećih znakova problema sa vašim sustavom grijanja ili hlađenja su oni koje možete osjetiti! Ako čujete neobične zvukove ili osjećate neobične mirise, možda biste trebali provjeriti svoj HVAC sustav.

Novi zvukovi ili mirisi ukazuju na potencijalni problem u vašem sustavu. Što ga prije uhvatite i popravite, to bolje jer dugotrajno puštanje problema može stvoriti nove, skuplje.

Bučni zvukovi, miris plina, miris “prašnjavog” ili “pljesnivog” i drugi znakovi upozorenja samo su neki na koje treba obratiti pažnju. Sve promjene na vašem sustavu trebaju se brzo riješiti. Bdijenjem možete spasiti svoj sustav i novčanik!

6Uvijek potražite stručnu pomoć


Ako niste sigurni kako se brinuti za svoj HVAC sustav, tada biste se apsolutno trebali posavjetovati sa stručnjakom u vašem području. Ovi stručnjaci znaju sve o vašem sustavu grijanja i hlađenja i mogu vam savjetovati detalje onoga što biste trebali raditi za održavanje i njegu.

About admin

Check Also

Više od 25 frizura s kratkom kosom

Jeste li ljubitelj kratke kose? U stvari, postoji toliko mnogo frizura koje možete učiniti s …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *