Home / spavaća soba dekor / Djeluju li LED svjetla za rast?

Djeluju li LED svjetla za rast?

Dom nije pravi dom bez žive biljke. Ali kako uzgajati zelje ako vaš dom nema dovoljno prirodnog svjetla?

Ili vaše biljke vole više sati sunčeve svjetlosti. Bez obzira uzgajate li svježe začinsko bilje za svoje obroke ili ste ljubitelj egzotičnih i rijetkih biljaka, upotreba LED lampica za uzgoj pomoći će im da budu zdraviji i zeleniji.

Prije nego što kupite LED svjetla za uzgoj, važno je razumjeti svoje biljne potrebe i naravno odabrati spektar koji odgovara vašim vrtlarskim ciljevima i potrebama.

1Odabir pravih LED svjetla za rast

Dobro je izraditi jasan plan prije nego što kupite LED svjetla za rast. Razmislite o tome kakve biljke planirate uzgajati.

Hoćete li proći postupak sadnice ili želite poboljšati biljke koje već imate. Kolike će biljke rasti kako bi dobile LED svjetla koja im nisu prekratka.

Gdje ćete smjestiti biljke i trebate li da vaše LED svjetlo za rast bude mobilno?

2Koje LED rasvjetne lampice u boji trebate dobiti?

Prirodna sunčeva svjetlost sadrži spektar zbog kojeg biljke rastu, cvatu i rađaju plodove.

Evo zašto im je potrebna posebna boja ovog svjetlosnog spektra u različitim fazama rasta. Biljke apsorbiraju uglavnom crvenu i plavu svjetlost.

Tu dolazi prva prednost LED svjetla, koje ima mogućnost emitiranja samo ovih boja, a ovisno o tome želite li ubrzati vegetativni rast ili proizvoditi cvijeće ili voće, možete koristiti samo plavo ili samo crveno svjetlo.

  • Ljubičasto-ljubičasto svjetlo ima ograničeni učinak na rast biljaka, ali može pomoći vašim biljkama kada se kombinira s crvenim i plavim svjetlom. Dodavanje ljubičastog svjetla poboljšava boju, okus i miris biljaka.
  • Plavo – Plavo svjetlo važno je za fotosintezu. Ovaj dio spektra ima vodeću ulogu u vegetativnom rastu biljaka i razvoju korijena. Dobar je za dječje biljke, pa čak i za fazu sadnica.
  • Zelena – Zelena svjetlost obično prodire dublje u list od plave ili crvene svjetlosti. Važno je reći da pigmenti koji nisu klorofil zapravo upijaju 85% zelenog svjetla. Evo zašto je to također važno za zdravlje vaše biljke.
  • Crveno – crveno svjetlo pojačava vaše biljke na mnogo načina. Pomaže u proizvodnji klorofila, plus potiče rast stabljika, cvijeća i proizvodnju plodova. Evo zašto je izvrstan za cvatuće biljke poput orhideje.

3Koliko dugo trebate ostavljati uključena LED svjetla za rast?

Sobne biljke zahtijevaju više prirodnog svjetla od biljaka na otvorenom. Potrebno im je otprilike 14-16 sati svjetlosti.

Naravno da im je gotovo nemoguće ponuditi prirodno svjetlo tako dugo. Da biste postigli učinkovite rezultate, držite LED lampice za rasvjetu uključene 8-10 dnevno.

Dobro je zapamtiti da nije dobra ideja držati svjetla 24/7. Ne zaboravite da vaše biljke trebaju svoj svijetlo-tamni ciklus kako bi pravilno rasle.

Tamno razdoblje je vrijeme kada se odmaraju od proizvodnje hrane i koriste energiju koju su pohranili tijekom svjetlosnog razdoblja.

About admin

Check Also

Adventski kalendar 2021. ‘Noćna mora prije Božića’: Noći vještica

Bilo je to davno, duže nego što se čini, da je Jack Skellington krasio naše …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *