Home / kućni dekor / Dizajnerski trik: Temperatura svjetlosti i žarulje

Dizajnerski trik: Temperatura svjetlosti i žarulje

Podijelila sam puno osvjetljavanja postova tijekom godina … zapravo, zapravo sam već obrađivao ovu temu, ali smatrao sam da je vrijeme za ažurirani post, na temelju količine pitanja koja dobijem o ovoj temi. Dobri dizajneri stručnjaci su za rasvjetu – znaju kako postaviti slojeve svjetiljki, znaju na odgovarajući način osvijetliti prostor na temelju njegove funkcije, i što je najvažnije – znaju koje temperature osvjetljenja najbolje izgledaju u sobi. Već sam to rekao i ponovit ću – naš se dom osjeća najčarobnije i ugodnije tijekom večernjih sati, a tome pripisujem isključivo osvjetljenje. Možete imati lijepo dizajniran dom ispunjen prekrasnim rasvjetnim tijelima, a boja jednostavne žarulje zaista može prigušiti cjelokupni izgled i osjećaj. U današnjem postu s dizajnerskim trikom želio sam razgovarati o temperaturi svjetlosti … kako odabrati najbolju temperaturu za svoju sobu, proširiti ljestvicu boja i podijeliti svoje osobne preferencije prilikom kupovine žarulja. Kliknite da provjerite!


Dizajnerski trik: Temperatura svjetlosti i žarulje - roomfortuesday.com


Kao što sam već spomenuo, dva su glavna pojma koja trebate znati pri odabiru žarulje: Kelvin i Lumens.

 • Kelvin (K) je boja / temperatura svjetlosti ispuštene iz žarulje (toplo svjetlo do hladnog svjetla). Što je broj veći, svjetlost je hladnija.
 • Lumeni (LM) je svjetlina žarulje … što su veći lumeni, svjetlost je jača.


Dizajnerski trik: Temperatura svjetlosti i žarulje - roomfortuesday.com


Lako za razumjeti, zar ne? Moje osobne preferencije u pogledu temperature (ili Kelvin) je 2700 K. Ponekad se spustim i do 2400 K. Više volim toplu, ugodnu svjetlost … Također mislim da moja unutrašnjost izgleda najbolje. Lako je za oči, nikad ne izgleda klinički i lijepo se upija.

Mislim da vaša Kelvinova želja ovisi o vašem domu i estetici. Danju nikad ne koristim svjetla. Naša kuća dobiva sjajno prirodno svjetlo i stvarno nisu potrebne … čak ni u mom uredu ili kuhinji (osim ako nije loše vrijeme). Budući da svjetla koristim samo u parnim satima ili za vrijeme olujnog vremena, toplo svjetlo osjeća se kao da savršeno odgovara našem domu. Čak više volim toplije žarulje za naša vanjska svjetla (svjetla na trijemu, blagdanska svjetla, itd.). Samo mislim da su privlačniji! Ako je vaša kuća prirodno mračna i ne može se pohvaliti s puno prirodnog svjetla, možda biste trebali razmisliti o povećanju temperature na 3000 Kelvina radi ujednačenije nijanse … sjetite se, što je Kelvin (K) viši, temperatura je hladnija. Moja postavka od 2700 K izgleda toplije od žarulje od 3000 K, koja bi čitala malo hladnije. Ima smisla? Kad uđete u 4000 – 5000 K, osobno osjećam da sobe počinju poprimati klinički ili sterilni osjećaj, što mi nije najdraže. Opet, to je samo moja osobna želja!


Dizajnerski trik: Temperatura svjetlosti i žarulje - roomfortuesday.com


Svjetlina (ili lumeni) u potpunosti ovisi o funkciji i učvršćenju. Koristite li lampicu za kuhanje? Je li to jedini uređaj u sobi? Koliko žarulja sadrži učvršćenje? Je li žarulja izložena ili skrivena? Ako učvršćenje ima hlad, ima li difuzor? Je li na dimeru? Sve ove stvari igraju u Lumenima (ili svjetlina) morat ćete odabrati.


Dizajnerski trik: Temperatura svjetlosti i žarulje - roomfortuesday.com


Imam nekoliko savjeta za osvjetljenje koji bi vam trebali pomoći pri donošenju odluka o osvjetljenju …

 • Uvijek koristite više izvora svjetlosti u sobi – pročitajte ovaj post o tome kako rasvjetiti sloj poput dizajnera!
 • Ožičena, primarna svjetla (koji se koriste svakodnevno) sjajni su kandidati za prigušivače svjetlosti.
 • Kada instalirate ugradnu rasvjetu, razmislite o višestrukim… umjesto da ugradite dva vrlo jaka ugradbena svjetla – uključite četiri koja su manje oštra za ujednačeniju zonu osvjetljenja. Također ćete morati razmotriti njihovo pozicioniranje.
 • Uzmite u obzir smjer izlaza (na koji način se svjetlost baca iz učvršćenja). Evo primjera – loša je ideja ugraditi super svijetlu žarulju u podnu svjetiljku s otvorenim hladom koji svijetli na vašem licu, ali ugraditi svjetliju žarulju u sobu sa samo jednim učvršćenjem u ravnini s čašom za mlijeko, potpuno skriven hlad ili globus je dobar potez. To se čini očito, zar ne?
 • Analizirajte materijal za pričvršćivanje – ima li svijetlu hladovinu, je li žarulja izložena ili skrivena, ima li difuzor itd.? Morat ćete odabrati Lumene (ili svjetlina) na temelju svakog pojedinog učvršćenja i njegove uporabe.
 • Razmislite o tome koliko žarulja zahtijeva jedan uređaj. Na primjer, luster zahtijeva više žarulja, pa se držim žarulja s niskim lumenom kako bi odsjaj bio minimalan. Kombinacija žarulja svejedno će pružiti lijepo jarko svjetlo u cjelini, ali neće biti neodoljiva ili oštra.


Dizajnerski trik: Temperatura svjetlosti i žarulje - roomfortuesday.com


Na kraju, razgovarajmo o dizajnu i obliku žarulja. Ovo je za mene veliko! Osjećam se kao da su LED žarulje zavladale tržištem (s dobrim razlogom na temelju njihove učinkovitosti), neki brzi, loši dizajn uvukao se u maloprodajne prodavaonice. Ne brinite – postoji mnogo dobrih stilova žarulja koje možete odabrati, ali također namjerno izbjegavam oblike poput spiralnih žarulja i neobično spljoštenih, poplavljenih oblika. Zašto? Ako vaša žarulja nije potpuno skrivena u vašem uređaju i nikada je nećete vidjeti, želim da žarulja izgleda estetski. Ako se izvalim u krevetu i pogledam prema svojoj svjetiljci ili lampi, ti mali detalji me izluđuju. Za svjetiljke s otvorenim žaruljama, prozirnim globusima ili otvorenim sjenilima odaberite oblik žarulje koji izgleda kohezivno sa samim rasvjetnim tijelom. Držim se osnovnih bijelih ili prozirnih žarulja, standardnih oblika, okruglih oblika i vintage oblika (poput žarulja u stilu edison). To nema nikakve veze s performansama, svjetlinom ili temperaturom žarulje … to je isključivo estetska odluka.


Dizajnerski trik: Temperatura svjetlosti i žarulje - roomfortuesday.com


Za više objava i resursa o osvjetljenju, pogledajte neke od njih u nastavku …

Uz to, ovdje možete pronaći cijelu seriju Designer Trick. Već gotovo dvije godine dijelim svoje industrijske savjete i trikove! Nadam se da su ovi postovi korisni.


Dizajnerski trik: Temperatura svjetlosti i žarulje - roomfortuesday.com


Uputi me svojim pitanjima o osvjetljenju ili žaruljama u odjeljku za komentare ispod! Sretna sam što mogu pomoći. Iako se može činiti zastrašujućim, temperatura i svjetlina žarulje zaista su prilično jednostavni! Mislim da samo zahtijeva praktično razmišljanje. Nadam se da će vam ovaj ažurirani post malo olakšati stvari kad sljedeći put budete kupovali sijalice! Kao i uvijek, javite mi ako imate drugih pitanja u vezi s dizajnom ili tema za koje biste željeli da ih razradim u budućim postovima na blogu. Smatram da su najbolji postovi uvijek zahtjevi čitatelja. Spustiću gomilu toplih žarulja dolje (po mojoj želji od 2700 K- također se naziva “nježno bijela”), ako radije kupujete žarulje putem interneta …


Mogli biste i voljeti

 • U današnje vrijeme svetlećim prolazom sve je teže upravljati. Brojne sam zahtjeve čitatelja pitao bih li mogao podijeliti kako odabirem LED, učinkovito osvjetljenje, toplo i svijetlo …

 • Vaš vodič za ugradbeno osvjetljenje - roomfortuesday.com

  Ovaj je post zapravo zatražen od čitatelja i zbog njega sam razmišljao: “Zašto nisam prije mislio podijeliti ove informacije ?!” Planove rasvjete može biti teško zakucati, pogotovo ako …

 • Savjeti za raslojavanje rasvjete poput dizajnera - roomfortuesday.com

  Kad sam sve pitao koje vrste postova na blogu žele vidjeti ove godine, preko 50% zahtjeva za postove odnosilo se na rasvjetu. Nisam imao pojma toliko o …

 • Dizajnerski trik: Miješanje metala - roomfortuesday.com

  Miješanje metala pitanje je koje mi često prelazi u pristiglu poštu i poruke. O tome sam već razgovarao ovdje na blogu, ali nikada u tekstu Designer Trick. Htio sam…

About admin

Check Also

Nalazi na Facebook tržištu: Washington DC

Slučajno sam preskočio prošlomjesečnu objavu na Facebook Marketplace Finds, pa mi je bilo zabavno zaroniti …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *