Home / spavaća soba dekor / 9 Potencijalno toksični i toksični metali koje biste mogli izbjeći |

9 Potencijalno toksični i toksični metali koje biste mogli izbjeći |

Postoji mnogo tvari za koje većina ljudi zna da su izuzetno opasne, poput kancerogenih kemikalija i otrova. Međutim, to nije uvijek slučaj kada je riječ o širokom izboru metala, od kojih se mnogi svakodnevno koriste.

Želite li znati koji su to potencijalno otrovni i otrovni metali? Ako je to slučaj, onda ste na pravom mjestu. U ovom ćete članku pronaći popis takvih metala, počevši od aluminija, cinka i bakra pa sve do arsena, žive, olova i berilija. Pogledajte i educirajte se o toj temi!

1Aluminij

Aluminij nije baš dobar vodič topline i električne energije. Unatoč tome, koristi se u proizvodnji mnogih stvari, poput posuđa za kuhanje, limenki, antiperspiranata i dezodoransa. Također se koristi za izradu folije za kuhanje i pečenje.

Međutim, aluminij se nalazi u mnogim uobičajenim namirnicama, poput čokolade, sode i svježeg voća. Zbog činjenice da je vrlo raširen u našem okruženju, ne biste ga mogli u potpunosti izbjeći. Ipak, u tom pogledu ipak biste trebali dati sve od sebe.

Zašto je to tako? Ovaj metal je poznati neurotoksin, koji bi mogao biti povezan s raznim neurodegenerativnim bolestima. Možeš saznajte zašto je aluminij loš za vaše zdravlje tako što ćete pogledati niz različitih članaka na tu temu!

2Cinkov

Cink je važan hranjivi sastojak. Ipak, vrijedi napomenuti da biste trebali biti vrlo oprezni kada je riječ o tome koliko redovito konzumirate cinka. Ako na kraju konzumirate previše, to bi moglo na kraju uzrokovati mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i glavobolje.

3Bakar

Bakar je vitalan za pravilno funkcioniranje vašeg kardiovaskularnog sustava i imunološkog sustava. Može se naći i u kozmetici i nakitu.

Međutim, postoji dosta stvari koje morate izbjegavati raditi u odnosu na bakar. Prije svega, dugotrajna izloženost bakru može na kraju dovesti do iritacije očiju, nosa i usta, kao i glavobolje, vrtoglavice i povraćanja.

Uz to, velika količina bakra može uzrokovati oštećenje bubrega i jetre. U najtežim slučajevima može rezultirati smrću!

4Arsen

Arsen se koristi za proizvodnju čelika, stakla, vodiča, boje, pesticida i herbicida. Ipak, ima i svojih loših strana, poput potencijala za to uzrokuju razne vrste raka. Uzimajući to u obzir, trebali biste izbjegavati arsen pod svaku cijenu.

5Merkur

Živa je otrovni metal koji se može naći u okolišu u svom elementarnom obliku ili u svom spojenom obliku. Prisutan je u starim termometrima, kao i u starim zubnim plombama i kompaktnim fluorescentnim svjetlima.

U današnje vrijeme većina tvrtki pokušava svim silama izbjeći upotrebu žive. Primjerice, termometri se više ne pune živom, a zubni ispuni izrađuju se drugim, sigurnijim materijalima. To ne treba čuditi, jer izlaganje žive na vrlo visokim razinama može naštetiti vašem imunološkom sustavu, plućima, bubrezima, srcu i mozgu.

6voditi

Olovo se može naći u cijevima, boji, akumulatorima za automobile, igračkama i nakitu. Ipak, prilično je toksičan. Ovisno o razini izloženosti, može uzrokovati umor, glavobolju i gubitak pamćenja. Ako je razina izloženosti bila izuzetno visoka, to bi moglo prouzročiti ozbiljna oštećenja vašeg mozga i vašeg živčanog sustava!

7Nikla

Nikal je izuzetno otrovni element koji je povezan s razvojem plućnih bolesti i alergijskim reakcijama. Pronađen je u mnogim predmetima, uključujući parfeme, boje, kozmetičke proizvode poput ruža za usne i balzam za usne, posuđe i baterije.

8Kadmij

Kadmij je otrovni metal koji je povezan s razvojem karcinoma pluća i bubrega. Pronađen je u dimu cigareta i mnogim vrstama boja. Srećom, ako ne pušite i ako se niste specijalizirali za slikanje, trebali biste to lako izbjeći.

9Berilijum

Izloženost beriliju može rezultirati kroničnom bolešću berilija, fatalnim plućnim stanjem koje obično utječe na radnike koji se bave metalnom obradom. Ova bolest uzrokuje upalu u plućima. Kao rezultat toga, imate poteškoće s disanjem, nastavite kašljati i pronađite sebe mršavjeti.

U zaključku

Ovo je nekoliko najčešćih otrovnih metala. Međutim, puno je više onih kojih se morate kloniti ako želite zaštititi sebe i svoje voljene od opasnosti koje bi mogle predstavljati.

U idealnom slučaju, trebali biste se educirati o toj temi. Možda nećete moći izbjeći svaki postojeći otrovni i potencijalno otrovni metal. Ipak, pomoći će vam ograničite izloženost takvim metalima, što će definitivno dugoročno biti prilično korisno!

About admin

Check Also

Savjeti za najbolje pakiranje za selidbu

Premještanje kuće je uzbudljivo, ali nitko se tome ne raduje jer je to također stresan …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *