Home / spavaća soba dekor / 6 aktivnosti za uklanjanje stresa s vašom djecom

6 aktivnosti za uklanjanje stresa s vašom djecom

Imati užurbani vozni red i suočiti se s pritiskom na poslu neki su od svakodnevnih stresora za roditelje. Međutim, važno je uzeti u obzir da stres nije ograničen samo na odrasle osobe; djeca mogu biti podvrgnuta stresu. Promjena u svakodnevnim aktivnostima, očekivanjima, međuljudskim odnosima i sukobima uobičajeni su stresori za djecu.

Djeci može biti izazov izraziti svoje osjećaje jer stres doživljavaju drugačije od odraslih. Stres može biti izložen raznim oblicima ponašanja, poput naglih i neobjašnjivih promjena raspoloženja, lošeg ponašanja zbog nesretnosti ili uzrujanosti, pa čak i lošeg načina spavanja. Uz to, stres može uzrokovati i nezdrave navike poput prejedanja.

Redovite tjelesne aktivnosti mogu igrati značajnu ulogu u ublažavanju stresa i utjecaju na psihološko zdravlje vaše djece. Štoviše, tjelesne aktivnosti mogu također:

  • Poboljšajte samopoštovanje svoje djece
  • Potaknite društvene odnose
  • Poboljšajte njihovu kvalitetu spavanja

Postoje različite vrste aktivnosti pogodne za ublažavanje stresa; stoga, prepoznajte najbolje što će raditi i vama i vašoj djeci. Evo šest primjera aktivnosti za ublažavanje stresa koje možete isprobati:

1Aerobne aktivnosti

Aerobne aktivnosti mogu biti od pomoći u ublažavanju stresa. Takve će aktivnosti dovesti do toga da vam krv iscuri, ispuštajući kemikalije koje poboljšavaju vaše raspoloženje. Slijedi nekoliko najboljih aerobnih aktivnosti za obitelj koje biste mogli razmotriti:

  • Vožnja biciklom
  • Obiteljska pješačenja
  • Skakanje užeta

Ako je vaš raspored prepun, nemojte se posebno truditi posvetiti cijeli dan aerobnim vježbama. Samo pripazite da vaša djeca svakodnevno dobivaju barem sat vremena tjelesne aktivnosti. Na primjer, možete pokušati skočiti s nekoliko zvijezda tijekom praznina u TV reklamama ili prijaviti svoju djecu satovi plivanja.

2Istezanje

Za prepoznavanje i oslobađanje zategnutosti mišića, istezanje igra presudnu ulogu. Potaknite svoju djecu na redovita kratka istezanja. Na primjer, prije spavanja istezanje može biti korisno jer djeci omogućuje opuštanje i spremanje za spavanje.

Evo nekoliko ideja o učinkovitom rastezanju stresa za vas i vašu djecu:

Osigurajte da su vam leđa potpuno ravna, a zatim se sagnite prema naprijed i pokušajte dodirnuti nožne prste.

Nagnite glavu udesno tako da vam je desno uho blizu ramena. Ponovite s lijeve strane.

Sjednite na ravnu površinu ispruženih nogu, pokušajte dodirnuti nožne prste s obje strane, a zatim se ispružite prema sredini. Osigurajte da su vam leđa ravna i zauzmite svaki položaj približno 30 sekundi.

3Igranje uloga

Danas su djeca postala zauzetija s obzirom na raspored svojih škola, aktivnosti i očekivanja. Više angažmana u školi dobro je za djecu, zar ne? Međutim, stvari bi se odjednom mogle pogoršati kad počnu razvijati znakove stresa zbog nedostatka kreativnog vremena za igru. Dopuštanje vašoj djeci da se bave društveno usmjerenim aktivnostima ili igrama poput igranja uloga može pomoći u izgradnji njihovih socijalnih vještina jer njihov uspjeh u školi i u životu značajno ovisi o tome koliko dobro komuniciraju s drugima.

4Prošetati

Ljudi provode nezdravo vrijeme zureći u ekrane svojih elektroničkih uređaja. Mnogo vremena provedenog na ekranima može biti pretjerano stimulirajuće, posebno za djecu, što može izazvati veći stres. Umjesto da satima provodite na ekranu, prošećite s djecom što je više moguće. Otkrijte novu planinarsku stazu ili prošećite kvartom i odvojite vrijeme za zajedničko druženje.

5Vrtlarenje

Iznenadit ćete se kako se vaša djeca mogu zaljubiti u vrtlarenje. Tijekom dana posvetite vrijeme sadnji povrća. Ako nemate dovoljno prostora, upotrijebite prazne posude i stavite ih u garažu. Razgovarajte s djecom o procesu fotosinteze ili o važnosti zelenog povrća za njihovo zdravlje. Razgovarajte s njima o bubama koje jedu biljke.

Ako je to tijekom zimske sezone, vrt s brodovima unutar kuće bio bi savršena aktivnost. Tretirajte to kao znanstveni zadatak bilježeći visinu svake biljke svaki dan ili izračunavajući koliko će im trebati da sazriju.

6Slika

Što se tiče slikanja, popis zabavnih mogućnosti za vas i vašu djecu nebrojen je. Mala djeca mogu koristiti akvarele, dok starija djeca mogu slikati na platnu uljanom bojom. Ako vi ili vaša djeca ne volite slikati slike, dostupne su i druge mogućnosti. Kako vam zvuči bojanje garažnih vrata ili prepoznavanje sobe ili namještaja koji bi mogli koristiti svjež izgled? Ponavljajuća se priroda takve aktivnosti može sve vas dovesti u reflektirajuće raspoloženje. To znači da se ne morate brinuti zbog mnogih stvari koje morate učiniti; samo ćete se usredotočiti na sadašnjost.

Zaključak

Kao roditelju, važno je imati na umu da djeca možda neće uvijek prepoznati kada su pod stresom. Stoga naučite svoju djecu kako prepoznati osjećaje stresa i pokažite im neke od zdravih pristupa za miješanje. Možda biste trebali razmotriti gore spomenute aktivnosti kako biste im pomogli da se nose sa stresom i uspostave čvršću vezu s njima.

About admin

Check Also

Djeluju li LED svjetla za rast?

Dom nije pravi dom bez žive biljke. Ali kako uzgajati zelje ako vaš dom nema …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *