Home / spavaća soba dekor / 5 stvari koje trebate znati o alergijama na hranu

5 stvari koje trebate znati o alergijama na hranu

Kada imate alergiju na hranu, morate biti vrlo oprezni u suočavanju s njom. Iako je uobičajeno, loša strana alergija na hranu je ta što je neizlječiva. Ako se otkrije u ranom i blagom obliku, na kraju ćete prerasti i prevladati tu alergiju. Ali, ako je ozbiljno, onda je to nešto s čime moraš naučiti živjeti. Bez obzira na situaciju, isplati se imati svijest o tom pitanju.

Alergije na hranu prilično su česte. Neki trpe samo njegove blage učinke, dok neki imaju ozbiljne reakcije na alergije na hranu. Bez obzira na situaciju, isplati se imati svijest o tom pitanju. S takvim informacijama ne samo da ćete imati sredstva za utvrđivanje patite li od alergije na hranu, već možete i proaktivno pristupiti smanjenju vjerojatnosti da ćete se dogoditi i znati što učiniti kada se dogodi.

Kad se to dogodi zbog nemara drugih ljudi, kao što je slučaj s prehrambenim proizvodima i restoranima, također možete poduzeti odgovarajuće mjere uz pomoć svog pouzdanog obiteljsko odvjetničko društvo.

S tim u vezi, evo pet stvari koje trebate znati o alergijama na hranu.

1Kada u bolnicu

Neće svaka alergija na hranu opravdati odlazak u bolnicu. Ali, u težim slučajevima morate posjetiti liječnika. Znanje kada trebate ići u bolnicu može vas spasiti od štetnih i po život opasnih učinaka, kao što je anafilaksija. To se može dogoditi u nekoliko sekundi ili minuta, pa ovo morate shvatiti ozbiljno.

Neki znakovi kada morate požuriti u bolnicu uključuju:

 • Grčevi u želucu, povraćanje i proljev
 • Hripanje i visoko disanje
 • Vrtoglavica ili vrtoglavica
 • Poteškoće s disanjem
 • Ubrzani puls

2Glavni alergeni u hrani

Za dojenčad koja već mogu jesti čvrstu hranu, pedijatar će obično preporučiti roditeljima da uvode novu hranu jednom u tri do četiri dana. Pritom roditelji mogu utvrditi ima li njihovo dijete alergijsku reakciju na bilo koju vrstu hrane. Zbog ovog postupka uklanjanja, mnoge se alergije otkrivaju u djetinjstvu. Kada je to u ovoj ranoj fazi, povećavaju se šanse za stvarno prevladavanje ove alergije.

Ali, kad dođe tek kasno u odrasloj dobi, to bi moglo značiti da jednostavno niste bili svjesni da ta određena alergija postoji u vašem sustavu.

Neki od uobičajenih alergena na koje morate biti oprezni su:

 • Mlijeko
 • Soja
 • Jaja
 • Pšenica
 • Riba
 • Čokolada

Zbog toga lokalna uprava za hranu u vašoj državi obično zahtijeva da marke hrane na svojoj etiketi naznače kada proizvod sadrži uobičajene alergene. Ispravno označavanje potrošačima može dati prednost da izbjegnu proizvode na koje mogu imati alergijske reakcije.

3Liječenje blage alergije

Kada su u pitanju blage alergije ili ako nema gore navedenih ozbiljnih simptoma, ne morate žuriti na hitnu. Možete ga liječiti kod kuće. Stoga vam pomaže znati kako sami možete učinkovito upravljati i liječiti alergije na hranu.

 • Prestani jesti. Čim osjetite da će se dogoditi alergijska reakcija, odmah prestanite jesti tu hranu. Ne testirajte svoje tijelo jedući ga više, inače biste mogli pretrpjeti ozbiljnu reakciju.
 • Uzmi antihistaminike. Ovo nije lijek za alergije, jer ga trenutno nema. Ali to je učinkovita tableta koja će vam pomoći da upravljate njenim simptomima. Na primjer, antihistaminicima možete pomoći u borbi protiv svrbeža i osipa.

4Alergije mogu ugroziti život

Neke alergijske reakcije mogu biti opasne po život. Ova reakcija je ono što se naziva anafilaksijom. Kada vaše tijelo pati od toga, to može dovesti do rezultata, kao što su:

Postoji medicinsko objašnjenje zašto alergije mogu biti opasne po život. Ova se reakcija naziva anafilaksijom. Kada vaše tijelo pati od toga, to može dovesti do ozbiljnih posljedica, kao što su:

 • Gušenje u grlu i grkljanu
 • Suženi dišni putovi u plućima
 • Ozbiljno snižavanje krvnog tlaka i anafilaktički šok

5Označavanje prehrambenih proizvoda

Ako prehrambeni proizvod sadrži sastojke koje je lokalna vlast prepoznala kao jedan od najčešćih alergena na svom popisu, tada proizvođači tih prehrambenih proizvoda moraju stvoriti ovu naljepnicu s upozorenjem. Ako postoji bilo kakvo pogrešno označavanje ili uopće nema naljepnice, a onda se dogodila ozbiljna alergijska reakcija na pacijenta koji je vjerovao u sigurnost proizvoda, tada proizvođači mogu odgovarati.

Zbog toga su pacijenti koji pate od toga odgovorni da to prijave lokalnoj upravi za hranu. Na taj se način mogu poduzeti odgovarajuće mjere kako se te smrtonosne pogreške više neće počiniti.

 • Datum kada je proizvod kupljen i progutan
 • Vrijeme i datum alergijske reakcije
 • Ime pacijenta i druge medicinske informacije koje dokazuju da postoji ova alergija
 • Lijekovi koji se koriste za liječenje simptoma

Zaključak

Pomoću gornjih podataka sada možete bolje podnijeti alergije na hranu. To vam može pomoći da postanete sigurniji u upravljanje svojim slučajem, tako da neće svaka alergijska reakcija odmah dovesti do hitne pomoći. U većini slučajeva ove su alergije na hranu blage i mogu se kontrolirati kod kuće.

Važno je naučiti osnovne i ključne informacije o svojim simptomima jer alergije na hranu mogu imati ozbiljne i smrtonosne učinke. Ako ste informirani o tome, vama ili voljenoj osobi može se objasniti razlika između života i smrti.

About admin

Check Also

Više od 25 frizura s kratkom kosom

Jeste li ljubitelj kratke kose? U stvari, postoji toliko mnogo frizura koje možete učiniti s …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *