Home / kućni dekor / 5 savjeta za oblikovanje otvorenih koncepcijskih prostora

5 savjeta za oblikovanje otvorenih koncepcijskih prostora

Odjavili smo se za vikend, pobjegli u planine na skijanje i uzeli odmor i subotu i nedjelju. Čini se da je 2021. do sada bila jako zauzeta, što je bilo sjajno za posao i trgovinu, ali bilo je prekrasno usporiti i uzeti malo vremena za punjenje i odmor! Nakon što sam prije nekoliko tjedana podijelio svoj post s trendovima iz 2021., TON poruka se pojavilo u vezi s otvorenim konceptnim prostorima. Znao sam da će to biti vruća tema, jer su tlocrti otvorenog koncepta vrlo rašireni. Ako živite u domu s otvorenim tlocrtom, želio bih podijeliti nekoliko savjeta za oblikovanje (mnogi od vas su zatražili ovaj post). Žao mi je ako vam je moja objava trenda izazvala brigu, stres ili negativne emocije prema vašem prostoru … Svim sam za život u domu koji VAS voli (bez obzira na trendove). Ako se stvarno ne osjećate kao svoj otvoreni koncept kuće, zadržite izgradnju tih zidova. Dijelit ću neke dizajnerske trikove kako bi se otvorene i prozračne kuće osjećale privlačnije, ugodnije i namjernije s dobro definiranim prostorima. Tamo su stalno iznimke od trendova, pa razmislite o ovom još jednom podsjetniku da radite ono što najbolje odgovara vašem domu, obitelji i željenoj estetici. Pratite trendove s rezervom. Otvoreni tlocrti savršen su primjer. Iako nisu moje osobne preferencije, vidio sam da su se mnogi jako dobro snašli – sve je u kontekstu i dobrom dizajnu. Ako vas zanima, potražite pet savjeta za oblikovanje otvorenih konceptualnih prostora …

Priznajem, nisam živio u kući otvorenog koncepta … stoga dijelim sjajne primjere nadarenih dizajnera (svi su izvori povezani, ako želite istražiti njihove portfelje) u cijelom ovom blogu!

1. Jasno definirajte svako područje

Moj najveći trik za stvaranje određenih područja unutar otvorenog konceptualnog prostora su prostirke. Djeluju kao fizička i estetska granica da sadrže namještaj i jasno definiraju “prostorije” u većoj velikoj sobi. Iako svaka vinjeta unutar otvorenog tlocrta vjerojatno ima određenu funkciju (prostor za sjedenje / dnevni boravak, blagovaonica itd.), pobrinite se da se namještaj osjeća unikatno, a opet povezano. Cilj je stvoriti jasno definirana područja koja imaju dojam da su svi od iste obitelji. Nisam ljubitelj namještaja koji se podudara, ali želite biti sigurni da je ljestvica u skladu. Također možete koristiti veće komade namještaja da biste pomogli u definiranju određenih područja i djelovali kao fizičke prepreke. Na primjer – sekcijski stol, kauč ili izuzetno dugački stol za blagovanje stvara vertikalno odvajanje unutar sobe, dok prostirke pružaju vodoravne granice.


2. Stvorite namjerni tlocrt

Negativni prostor često je krivac što se otvoreni koncepti osjećaju hladno, neuravnoteženo i ne toliko ugodno. Bez zidova koji pomažu u definiranju manjih prostora, važno je razmišljati o svom otvorenom tlocrtu u zonama – određujući kako će se svaka zona koristiti. Ako se soba učini namjernom i funkcionalnom, pomoći ćete vam da popunite negativni prostor i stvorite privlačnu sobu namijenjenu mnogim svrhama (izležavanje, blagovanje, itd.). Zapitajte se kako želite koristiti svaki prostor i prema tome premjestite svoj namještaj. Odmaknite se i primijetite negativni prostor … kako biste mogli popuniti te neugodne praznine? Možda konzola, etagere, ormar za kurijo ili stol za polumjesec? Možda se kut u blizini prozora lijepo pridaje velikom, zanimljivom drvetu? Iznimno velike “sjajne sobe” često je teško stilizirati ili ispuniti zbog kvadrature. Povucite glavni namještaj od zidova (lebdi unutar prostora) također će vam pomoći da se soba osjeća privlačnijom. Donja linija? Skicirajte pametni tlocrt koji je funkcionalan i pokušajte popuniti negativni prostor.

Za više informacija o planiranju poda pogledajte ovaj video vodič koji dijeli način na koji tlocrtam i koji softver koristim. U ovom postu također ima puno izvrsnih primjera planiranja poda.

5 savjeta za oblikovanje otvorenih koncepcijskih prostora - roomfortuesday.com

izvor: studio mcgee


3. Nadoknadite nedostatak zidnog prostora

Zaljubljenica sam u umjetnost i to mi često nedostaje u tlocrtima otvorenog koncepta – osobnost. Nedostatak zidnog prostora znači manje prostora za arhitektonski interes (poput ugrađenih dijelova ili polica), prevelika umjetnička djela ili zidovi galerije. Dodavanje interesa i osobnosti otvorenim konceptnim prostorima uvijek je dobra ideja! Jeste li ikad razmišljali da pijedestal popunite negativni prostor? Možda umjesto slike ili grafike kupite kiparsko umjetničko djelo. Znaš da sam pristran prema poprsja, ali lako možete oblikovati urnu, vazu, granu, biljke ili nešto skulpturalno na pomoćnom stolu ili pijedestal. Sve će to dodati lijepu visinu prostoru. Pronađite načine za dodavanje interesa i ubrizgavanje osobnosti u sobu.


4. Prigrlite tekstil

Već smo razgovarali o prostirkama, ali tretmani prozora, tapecirani namještaj, jastuci i bacači zaista mogu učiniti da se prostor osjeća ugodno. Ne podcjenjujte važnost ugradnje tekstila u veliku, otvorenu prostoriju. Uživam vidjeti dramatične draperije koji omekšavaju prostor. Tekstil također pomaže akustici u velikim sobama, čineći ih ugodnima, privlačnijima i zvuče puno bolje.


5. Uključite osvjetljenje u svaku vinjetu

Mnogi otvoreni konceptualni prostori ili sjajne sobe (posebno sa zasvođenim stropovima) nedostaje prilika za ugradnju gornjih rasvjetnih tijela. Osvjetljenje je važan dio u tome da se soba ili vinjeta osjeća ugodno, privlačno i funkcionalno … svakako uzmite u obzir osvjetljenje svake vinjete ili određenog prostora u većoj sobi. Područja za razgovor mogu imati koristi od podnih ili stolnih svjetiljki, jer je teško doći do zida (što znači da nema bravica), ako umjetnost objesite na dostupan zid – naglasite je svjetlom galerije. Ako vam strop dopušta, spustite privjesak ili luster preko prostora za sjedenje ili blagovaonicu za dramatičniji efekt. Uvijek dodajte više osvjetljenja nego što mislite da je potrebno – posebno u stvarno velikim prostorijama otvorenog koncepta. Dobro je imati mogućnosti i popuniti negativni prostor!

5 savjeta za oblikovanje otvorenih koncepcijskih prostora - roomfortuesday.com

izvor: studio mcgee


Javite mi ako imate pitanja ili želite smisliti dodatne ideje za otvorene konceptualne sobe! Vidio sam kako se jako dobro snalaze. Postoji li ljubitelj dizajnera koji je nevjerojatan u otvorenim tlocrtima? Možda bi bilo korisno označiti ih u odjeljku za komentare u nastavku, kako bismo svi mogli dobiti inspiraciju! Mislim da sobe s otvorenim konceptom za tlocrtno planiranje mogu biti izazovnije, ali kad shvatite što odgovara vašoj obitelji i domu, plovidba postaje glatka. Pune su pogodnosti i otvoreni konceptni prostori, pa vas molim da ne dopustite da vas moj post s trendovima uplaši. Opet – sve se svodi na osobne preferencije! Naše razlike i estetika dizajna čine ono što stvari čini zanimljivima.

P.S. Još uvijek sustižem komentare na blogu od prošlog tjedna jer ih je bilo puno više nego obično- ali ja se probijam kroz njih. Samo sam te želio obavijestiti ako se još nisi čuo sa mnom, eto zašto! Nadam se da ću ih danas i sutra zamotati. Iskreno cijenim svakog i volim razgovarati sa svima. Uvijek mi je drago razgovarati o dizajnu i odgovarati na pitanja. Upravo je bilo malo više nego normalno. Kao i uvijek, hvala na strpljenju dok ja uzmem vremena da odgovorim. Evo sjajnog tjedna koji slijedi! Veselim se.

Mogli biste i voljeti

 • 2021. Trendovi dizajna: što je novo i izvan - roomfortuesday.com

  Prošli tjedan zamolio sam sve da putem Instagrama pošalju zahtjeve za objave na blogu i primio sam ogromnu količinu zahtjeva “2021 trend”. Da budem iskren, nisam velik u trendovima. Pokušavam…

 • Dizajnerski trik: Tlocrt - roomfortuesday.com

  Vrijeme je za još jednu objavu Dizajnerskog trika, a ova dolazi s popularnim zahtjevom – planiranje poda! Do sada smo pokrili … Kako pregledati sobu u 2-D, savjeti za dobivanje …

 • Svečana dnevna soba: Izazov za jednu sobu - 1. tjedan - roomfortuesday.com

  Ludo sam uzbuđena što ću ove jeseni sudjelovati u One Room Challengeu kao istaknuti dizajner! Riješio sam se dvije sobe (ove kupaonice i praonice rublja) kao gostujući dizajner u …

 • Naš plan za dizajn kupaonica za goste i slike prije - roomfortuesday.com

  Uzbuđena sam što ću predstaviti prvo uređenje sobe u našem novom domu! Ponekad vam kuća kaže odakle početi kada je u pitanju obnova. Zbog nekih …

About admin

Check Also

Rustikalna francuska seoska kuća sa suvremenim štihom u Kaliforniji

Ovu izvrsnu rustikalnu francusku seosku kuću dizajnirao je Fergus Garber arhitekti, smješten u Woodsideu, gradu …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *