Home / spavaća soba dekor / 5 savjeta za lak odabir vanjskih nijansi

5 savjeta za lak odabir vanjskih nijansi

Dolaze lijepi dani! Prilika da se više iskoristi njegova terasa ili veranda. Ali sada, sa suncem, boravak tamo cijeli dan može biti kompliciran. Stoga se potrebno zaštititi od sunca vanjskim roletama.

  • Čemu služe vanjske rolete?
  • Gdje ih instalirati?
  • Koji su kriteriji koje treba uzeti u obzir za pravi izbor?

Evo nekoliko pitanja na koja ćemo odgovoriti u ovom novom članku.

1 – Poznavati različite vrste tendi

Ne postoji niti jedan model tende, ali od modeli vanjskih sjenila. Svaka trgovina ima vrlo specifičnu namjenu, ovisno o vašim objektima. U Storisti iz Francuske, postoji mnogo modela, prikladnih za bilo koju vrstu eksterijera.

Ovo je fiksno sjenilo. Instalira se na terasi kako bi se stvorilo zasjenjeno područje. Pergola se često postavlja iznad blagovaonice kako bi ljeti uživala u ručkovima s obitelji ili prijateljima.

Za neke modele tendi za pergolu kaže se da su “dvostruki nagib”. Njima se manevrira ručno kako bi se dobilo više ili manje važno područje sjene.

Poznata je i kao vanjska rolo zavjesa. Instalira se na prozore, dvorišna vrata ili erker prozore. Dobro je rješenje zaštititi se od sunca, ali i od vis-a-vis.

  • Orijentabilno sunčevo zasjenjenje

Solarno zasjenjenje nešto je dizajnerskije zasjenjeno. Posebno je pogodan za suvremene domove. Možete modulirati otvaranje i nagib letvica koje ga čine kako biste propuštali više ili manje svjetlosti. To je prilično učinkovit način za kontrolu temperature vaše unutrašnjosti, bez klima uređaja.

Tenda za zimski vrt obično se postavlja na njegov krov. To je prava zaštitna barijera koja sprečava da vaša veranda postane sauna zbog velike vrućine. Zavjese za konzervatorij najčešće su motorizirane.

Mreže protiv komaraca obično se izrađuju po mjeri i štite vaš dom od invazija komaraca i drugih insekata, kao i peludi. Može se ugraditi i u zatvorenom prostoru, na okvir prozora.

Tenda se naziva i vrtna tenda. Lako se njime upravlja, omogućava vam stvaranje zasjenjenog područja na vašoj terasi prema vašim potrebama i položaju sunca.

Po istom principu kao i tenda, projekcijska tenda prikladna je za prozore, dvorišna vrata ili erkere.

2 – Odaberite vanjsku zavjesu prema svojim potrebama

Uz njegovo mjesto, važno je utvrditi i njegove potrebe kako bi se odabrala prikladna tenda.

  • Trebate se zaštititi od sunca da biste cijelu godinu uživali na otvorenom

Tenda omogućuje održavanje uključene dobre temperature okoline terasu, istovremeno je štiteći od vrućine. Pergola je također dobra ideja ako želite fiksnu tendu ispod koje ćete instalirati svoju vanjsku blagovaonicu.

  • Trebate zaštititi svoju verandu od sunca

Vidite li svoju verandu kao dodatnu sobu u vašem domu? Potrebno ga je zaštititi od sunca kako bi ga iskoristili čim dođu sunčani dani. Tenda za zimski vrt je najprikladnija. Općenito je napravljen po mjeri i motoriziran.

  • Treba vam zaslon za zamračenje

Roletne su obično zatamnjene. Omogućuje vam da zaštitite svoju unutrašnjost od sunca (savršeno ako ste okrenuti prema jugu) ili da izbjegnete vis-à-vis.

  • Trebate roletu za mali prozor ili mali vanjski dio (balkonski tip)

Projekcijska zavjesa, sa svojim retro osjećajem, idealna je. Posebno je pogodan za male prozore ili male balkone. Ovisno o proizvođaču, neke tende također mogu biti prikladne za ovu vrstu instalacije.

3 – Uzmite u obzir vrstu tkanine

Postoje različite vrste tkanina za vašu tendu. To je jedan od kriterija koji treba uzeti u obzir jer će to utjecati na vaš proračun.

Platno od poliestera je najpristupačnije platno. Međutim, s vremenom će izblijedjeti od sunca i njegova osjetljivost na UV zrake pogoršat će se.

Akrilna tkanina filtrira UV zrake najmanje do 80%. Vodootporan je i otporan je na truljenje, vrlo je jednostavan za održavanje i s vremenom je otporan.

Također možemo pronaći mikro perforirane tkanine koje su vrlo otporne. Izbjegavaju potamniti vašu terasu ili unutrašnjost, istovremeno štiteći vašu vanjsku površinu od sunca.

Također imajte na umu da što je zavjesa tamnija, to je svjetlost slabija i veća je zaštita od UV zraka.

4 – Svakodnevno odaberite najpraktičniju vrstu manevra

Poput unutarnjih zavjesa, i ovo je kriterij na koji trebate razmisliti kako biste spriječili svakodnevni rad svoje vanjske zavjese prekomjerno. Tendu ćete koristiti puno češće ako je njome lako rukovati, posebno zahvaljujući motorizaciji.

Najekonomičniji je sustav ručice, kojim se ručno upravlja spuštanjem ili podizanjem tende. Električne komande su jednostavne za upotrebu, bilo da se njima upravlja daljinskim upravljačem ili zidnim prekidačem. Sve je više električnih sustava kompatibilnih s kućna automatizacija.

Također se možete odlučiti za automatizme. Zavjese se zatim aktiviraju prema sunčevim zrakama i dobu dana. U slučaju jakog vjetra, tenda će se automatski zatvoriti. Ovo pametno rješenje posebno se preporučuje za nadstrešnice za zimski vrt ili dvorišne tende.

5 – Nazovite stručnjaka za ugradnju vanjskih sjenila

Ako je postavljanje venecijanera ili platnene zavjese u vašu dnevnu sobu vrlo jednostavno, to nije isto za vanjske zavjese. Preporučujemo da vaše rolete instaliraju profesionalci.

Proizvođači sjene često nude ugradnju tende, kao i servis nakon prodaje. Obrtnici su se također specijalizirali za ugradnju vanjskih sjenila.

U svim slučajevima savjetujemo vam da napravite nekoliko ponuda za usporedbu troškova i ponuđenih usluga.

About admin

Check Also

Djeluju li LED svjetla za rast?

Dom nije pravi dom bez žive biljke. Ali kako uzgajati zelje ako vaš dom nema …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *