Home / spavaća soba dekor / 5 najčešćih pogrešaka u portretnoj fotografiji

5 najčešćih pogrešaka u portretnoj fotografiji

Čak i ako niste profesionalni fotograf i nemate otmjenu kameru, svejedno možete napraviti dobre portrete svoje obitelji. Evo popisa najčešćih pogrešaka koje fotoamateri obično čine prilikom snimanja portreta – i korisnih savjeta kako ih izbjeći. Ovaj je članak posebno koristan tijekom zaključavanja kada ne možete organizirati profesionalno fotografiranje u studiju.

1Odabir pogrešne pozadine

Ponekad malo pažnje posvećujemo portretnoj pozadini, usredotočujući se umjesto na model. Zapravo, ova pogreška može pokvariti izvrsnu fotografiju ako je pozadina ometajuća: neuredna, presvijetla ili šarenija od objekta. Da biste izbjegli ovu pogrešku, odaberite jednostavno i čisto okruženje koje nadopunjuje odjeću i osjećaje vašeg modela. Dobra je opcija i teksturirana pozadina (poput ciglenog zida, vedrog neba ili bujnog zelenog lišća). Ako želite uljepšati portret neželjenim predmetima straga, zamućite pozadinu tijekom naknadne obrade.

2Fotografiranje s Pogrešne visine

Osnovno je pravilo pucati u razini očiju modela: kad se snima iz nižeg kuta, vaš model može dobiti dvostruku bradu, iskrivljene crte lica, naglašene nosnice i arogantan izgled. Kad se puca odozgo, ljudi izgledaju niži nego što jesu, posebno noge. Tko bi to volio? Isto vrijedi i za dječje portrete: kad ih snimate, umjesto toga čučnite ili čak legnite na pod.

3Stavljanje vašeg modela u oštro svjetlo

Općenito, izravno podnevno sunce najgore je osvjetljenje za portrete. Stvara duboke tamne sjene na licu, pojačavajući sve nedostatke na koži – bore, mrlje, ožiljke itd. Najvjerojatnije će i vaš subjekt zaškiljiti u oštrom svjetlu, a konačna slika bit će krajnje neugodna: tamne oči bez ikakvih reflektora, škiljava grimasa, naglašene mrlje i bore. Da biste izbjegli razočaranje, snimajte portrete u blagom jutarnjem ili večernjem svjetlu (ili barem uđite u zatvoreni prostor ako apsolutno morate fotografirati podne).

4Pretjerana upotreba Bljeska

Previše bljeskalice može pokvariti gotovo svaku fotografiju. Kad fotografirate portrete pomoću ugrađene bljeskalice, to često rezultira ravnim licima i crvenim očima. Umjesto da stvarate slike “jelena u svjetlima prednjih svjetala”, pokušajte pronaći mjesto na kojem ćete moći koristiti danje svjetlo. Druga održiva opcija je difuzija bljeskalice uz pomoć bijelog papirnatog salveta. To je vremenski testirano rješenje „uradi sam“ za situacije u kojima jednostavno nemate dovoljno osvjetljenja za dobar portret.

5Zanemarivanje pravila sastava

Postoji niz pravila koja će vam pomoći da napravite zapanjujuće portrete umjesto prosječnih. Pravilo trećina vjerojatno je najpoznatije i najučinkovitije kada je riječ o fotografiji ljudi. Štoviše, vrlo je jednostavno primijeniti: idite na postavke vašeg fotoaparata i uključite mrežu koja se sastoji od dvije okomite i dvije vodoravne crte. Kad snimate portrete, locirajte oči ili lice modela na presjecima tih crta i rezultat će izgledati sjajno. Sastav starih slika možete poboljšati i pomoću značajke obrezivanja (dolazi s istom mrežom).

Još jedno važno pravilo kompozicije je ostaviti malo prostora ispred svog modela ako gleda bočno. Instinktivno pratimo pogled subjekta, a bez tog prostora to je poput zagledanja u zid. Portretu će nedostajati ravnoteža i izgledat će pomalo neugledno.

Zaključak

Nadamo se da će vam ovaj popis uobičajenih pogrešaka pomoći da ih izbjegnete i napravite prekrasne portrete svojih bližnjih i dragih. Također vam može pomoći u stvaranju sjajnih selfieja za društvene mreže. Međutim, nemojte se osjećati loše ako neke od vaših slika ostavljaju mnogo želja. Samo trebate pronaći urednik portreta koji će vam pomoći ispraviti pogreške tijekom naknadne obrade. Na primjer, program PhotoDiva na AI uklanja crvene oči, zamućuje pozadinu, liječi mrlje na koži, izvaja vaše lice i nanosi digitalnu šminku. Što je još bolje, ne morate biti iskusni u uređivanju fotografija: samo napravite nekoliko klikova, a ostalo rade pametni algoritmi.

About admin

Check Also

Više od 25 frizura s kratkom kosom

Jeste li ljubitelj kratke kose? U stvari, postoji toliko mnogo frizura koje možete učiniti s …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *