Home / spavaća soba dekor / 4 savjeta za odgoj djece s teškoćama u razvoju

4 savjeta za odgoj djece s teškoćama u razvoju

Zbog medicinskog napretka i istraživanja, djecu s posebnim potrebama sada više razumiju. Danas su oni dio društva kao i svi ostali i mogu se slobodno družiti s drugom djecom, obrazovati se i jednostavno uživati ​​u životu. A budući da su koncepti prihvaćanja i jednakosti ugrađeni u moderne zajednice, djeca s teškoćama u razvoju sada se rađaju u visoko inkluzivan svijet. Tada je na vama kao na roditelju pružiti djetetu ljubav i njegu u kući i izvan nje te osigurati njihov pravilan odgoj.

Budući da vaš mališan ima drugačije potrebe, možda ćete se susresti s danima koje je teže proći od drugih. To je razumljivo. Napokon, odgoj djeteta s teškoćama u razvoju donosi brojne izazove za roditelje. Međutim, najvažnije je da vam postane životna misija pružiti najbolju moguću skrb za svoje dijete s invaliditetom, kao što biste to učinili sa svojom djecom bez invaliditeta.

Da bismo vam pomogli, evo savjeta koji vam mogu dobro doći kada odgajate dijete s invaliditetom:

1Dajte si odmor

Roditeljstvo je teško, ali još više kada se brinete o djetetu s invaliditetom, jer ćete možda morati biti tamo da biste ga nadzirali 24/7. Ovisno o dogovoru kod kuće, postoje neki roditelji, uglavnom mame, koji su morali napustiti posao da bi se usredotočili na brigu o svom djetetu s invaliditetom.

Uz to, u redu je dati si oduška. Zapravo, povremeno odahnuvši, učinit će vam svijet dobra. Ako ne, tada ćete samo izgorjeti i iscrpiti se. Posljednje što ćete htjeti dogoditi se je da iskalite svoje nevino dijete kao rezultat vašeg stresnog stanja.

Kada se brinete o sebi i svom mentalnom zdravlju, možete postati sretniji i bolji roditelj ne samo svom djetetu s invaliditetom već i svojoj drugoj djeci. A ako utvrdite da postoje određene prepreke s kojima se sami ne možete nositi, možete potražiti pomoć stručnjaka okrenuvši se aranžmanima poput podržao neovisan život osoba koje žive s invaliditetom.

2Upoznajte stanje svog djeteta

Da, znate kakvu vrstu invalidnosti ima vaše dijete budući da vam je liječnik već o tome detaljno rekao, a ovdje čitate ovaj članak. Ali ako za to imate vremena i sredstava, saznajte više o stanju vašeg djeteta.

Ne ograničavajte se na podatke koje dobijete posjetima liječnika. Što više znate o stanju vašeg djeteta, to je veća vjerojatnost da mu možete pružiti najbolju njegu. Štoviše, znat ćete kako upravljati ‘vremenima zastoja’ (tijekom kojih će vašem djetetu možda biti dosadno), grozničavi gnjevi, a možda i druge zdravstvene probleme koje vaše dijete može imati kao rezultat invaliditeta.

Važno je biti informiran o stanju vašeg djeteta kako biste mu mogli pomoći u liječenju, terapijskim seansama i drugim aktivnostima koje mogu poboljšati ukupnu kvalitetu njegovog života.

3Zabavite se sa svojim djetetom

Kad vaše dijete ima poteškoće i mora podvrgavati jednu terapiju za drugom, možda biste mogli pomisliti da više ništa ne možete učiniti s djetetom kod kuće.

Ovo je lažno. Uvijek možete sjesti i igrati se s djetetom – čak i jednostavne igre bit će dovoljne. Ne samo da će to pomoći njihovoj funkciji i razvoju mozga, već će ojačati i vezu između vas oboje.

Ako ste pod stresom, zamislite kako se osjeća vaše dijete nakon što je prisustvovalo toliko terapijskih sesija. Dajte im odmor koji im treba od tretmana. Kroz igru ​​mogu osloboditi sve osjećaje koje su zadržali, a možete dobiti i neko olakšanje stresa. To je također dobar način za promicanje boljih odnosa među braćom i sestrama.

4Udomiti neovisnost

Kao roditelj djeteta s posebnim potrebama, lako je pretpostaviti da za njega morate učiniti sve. Međutim, ovo je pogrešno. Što više njegujete neovisnost kod svog djeteta, to mu više dopuštate da vježba svoju sposobnost učenja. Možda prvi put stvari ne odrade savršeno, ali kad nastave ponavljati određene zadatke, jednog ćete ih dana vidjeti kako rade stvari samostalno.

U vezi s tim, naravno, potražite savjet liječnika i tima za radnu terapiju vašeg djeteta. Morate biti sigurni da su aktivnosti koje poduzimate za poticanje neovisnosti u skladu s djetetovim vještinama ili sposobnostima kako ih neće svladati ili frustrirati.

Zaključak

Među svim ostalim savjetima koje biste možda željeli čuti ili bi vam mogli biti korisni kao roditelju s posebnim potrebama, ovaj je najvažniji: imajte na umu da niste sami. Postoje i drugi roditelji širom svijeta koji vole i odgajaju djecu s teškoćama u razvoju, tako da pomoć i podršku možete pronaći kad god vam zatreba.

Poteškoće s kojima se možete susresti u obiteljskom životu ne bi smjele kočiti količinu sreće i ljubavi u vašem domu. Zapravo biste trebali koristiti izazove kako biste povezali sve članove svoje obitelji i potaknuli ih da brinu o vašem djetetu s invaliditetom. Pritisnite i svaki novi dan shvatite kao pobjednički trenutak i za sebe i za svoje dijete.

About admin

Check Also

Više od 25 frizura s kratkom kosom

Jeste li ljubitelj kratke kose? U stvari, postoji toliko mnogo frizura koje možete učiniti s …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *