Home / spavaća soba dekor / 4 mentalna wellness savjeta za mame u stresnim vremenima

4 mentalna wellness savjeta za mame u stresnim vremenima

Mnogo je stvari koje mame svakodnevno prolaze koje izazivaju njihovo mentalno blagostanje. Raditi posao koji zahtijeva puno mentalnog naprezanja, nositi se sa stresom oko odgoja djece i održavanja kućnog života, sve to služi kao izazov mentalnom zdravlju majki. Ako ste majka, velika je vjerojatnost da već znate kako se osjećati pod stresom i istrošenošću.

Sadašnje je vrijeme izazovnije zbog prijetnje COVID-19 koja predstavlja veće rizike i poteškoće za roditelje, posebno mame. Mnogo je savjeta kojima se možete obratiti za postizanje mentalnog zdravlja – neki mogu raditi nekima, dok neki možda nisu toliko učinkoviti.

Kao mama trebate dati prednost svom mentalnom zdravlju jer što se bolje brinete o sebi, to ćete bolje moći brinuti o svojoj obitelji. Postoje načini na koje možete uravnotežiti skrb koju pružate svojoj obitelji i svoju odgovornost da kontrolirate svoje mentalno zdravlje. Ovi savjeti pomoći će vam da postignete zdrav i miran um dok doživljavate avanture majčinstva:

1Saznajte više o simptomima mentalne ili emocionalne nevolje

Postizanje i održavanje mentalne dobrobiti započinje učenjem o simptomima mentalnog zdravstvenog problema i kako ga otkriti prije nego što se pogorša. Znanje kada prolazite kroz teško vrijeme ili prepoznavanje problema prije sloma presudno je da biste kontrolirali svoje mentalno zdravlje. Dakle, koji su znakovi ili simptomi emocionalne ili mentalne nevolje?

 • Osjećaj ljutnje ili tuge bez upozorenja
 • Neobična razdražljivost ili nemir
 • Problemi s fokusiranjem ili izvršavanjem zadataka
 • Nezainteresiranost za stvari koje su prije donosile radost ili užitak
 • Izuzetna tjeskoba ili briga zbog pridržavanja rasporeda
 • Niska energija, neobičan umor i poteškoće sa spavanjem

Ovo su samo neki od znakova koje morate primijetiti kako biste pokazali da trebate usporiti ili se odmoriti od maminih dužnosti. Ako od početka prepoznate što se događa, moći ćete posjetite kliniku za mentalno zdravlje i potražite pravi tretman kako biste prije riješili zdravstvenu zabrinutost.

2Uklonite krivnju tijekom vježbanja brige o sebi

Dobar, zdrav i uravnotežen život važan je bez obzira jeste li majka koja radi ili ste mama kod kuće. Mnoge mame zaboravljaju koliko briga o sebi može biti za zdravo tijelo i duh. Ako se počnete osjećati krivima kad vam treba vremena da se pobrinite za svoje potrebe, imajte na umu da ćete moći bolje funkcionirati ako je vaše mentalno zdravlje u vrhunskom stanju. Koji su jednostavni načini na koje možete vježbati brigu o sebi?

 • Nađite vremena za sebe da radite stvari zbog kojih se osjećate dobro. Volite li ići u kupovinu? Odvojite iznos da biste se počastili nečim što želite.
 • Naučite kako meditirati kako biste se osjećali dobro dok vraćate mir i staloženost tijekom stresnih vremena. Možete početi vježbati kod kuće ili se pridružiti grupi koja vježba jogu i druge aktivnosti koje podržavaju pažljivost.
 • Zdrava prehrana izvrstan je način održavanja mentalnog zdravlja. Kada se hranite zdravo, manja je vjerojatnost da ćete doživjeti promjene raspoloženja, tjeskobu, depresiju i probleme s mentalnim zdravljem. Uzmite dodatke vitamina koje je odobrio liječnik ako nemate dovoljno hranjivih sastojaka.
 • Morate paziti na svoju kožu, posebno nakon što ste rodili. Kožu trebate održavati čistom i vlažnom kako biste osigurali mlađi izgled kože i zdrav sjaj. Vaš bi redoviti režim trebao uključivati ​​kvalitetne proizvode i dodatke za njegu kože.
 • Morate dobiti odgovarajuću količinu vježbanja i odmora. Kao i svaka druga žena, i nakon vjenčanja i rađanja djece možete proživjeti neprospavane noći. Imajte na umu da vam je svake noći potreban kvalitetan san da biste napunili tijelo. Sjedilački način života uvelike će utjecati na vaše mentalno zdravlje. Kada redovito vježbate, poboljšavate svoje cjelokupno zdravlje. Ne samo da će se vaše mentalno zdravlje poboljšati, već ćete se i osjećati sjajno jer ste fizički zdraviji.
 • Zahtijevajte me češće, a da se ne osjećate krivim. Ako se naučite davati sebi ljubav i pažnju, vidjet ćete da se lakše možete brinuti o svojoj djeci i supružniku. Ovo možda zvuči nimalo pametno, ali ponekad se zaboravi koliko je važno samo sebi dati prostor koji je potreban da bismo se maknuli od svega ostalog i odvojili minutu za sebe.

Odvojiti vrijeme za sebe jednako je važno kao i briga o djeci, a može biti jednako potrebno kao i ovo drugo. Otkrijte kako se možete njegovati pazeći da spavate dovoljno i sami, jedete zdrave obroke i redovito vježbate.

3Dobro upravljajte svojim vremenom

Neki ljudi lako mogu odvojiti vrijeme rješavajući nekoliko briga odjednom, ali neki obično izgube strpljenje kada se bave višestrukim aktivnostima. Jedan od najboljih načina da izbjegnete stres i osjećaj poraza je naučiti dobro upravljati svojim vremenom. Također biste trebali naučiti delegirati poslove ili prepustite zadatke kod kuće kako ne biste ostali prezadovoljni iz dana u dan. Evo nekoliko savjeta za upravljanje vremenom za mame:

 • Naučite prioritetno odrediti ono što prvo treba obaviti. Tajna je prepoznati što je prioritet, a što ne može pričekati sljedeći tjedan. Shvatite što morate raditi taj tjedan, a zatim odredite prioritete onome što treba najmanje pažnje.
 • Stvorite fleksibilan raspored i potrudite se da ga se pridržavate. Ako stvari odložite za kasnije tijekom dana ili se zaobiđete, tada vaši napori u upravljanju vremenom neće vrijediti previše.
 • Ako se neprestano brinete što se događa kod kuće i na poslu, teško ćete postići da stvari budu postignute. Budite mirni i prenesite druge odgovornosti i poslove bez mikro upravljanja vašom osobom.
 • Da biste spriječili da vas mentalno svlada, morate malo razmisliti kada radite stvari, način na koji to radite i način organizacije dana i rasporeda aktivnosti.

Mame će se često naći iscrpljene nakon što su radile osam sati, ali svejedno se osjećaju kao da se moraju dokazati djeci. Malo strategije upravljanja vremenom može vam puno pomoći i pomoći vam da osigurate da imate dovoljno vremena za sve stvari koje su vam važne, uključujući vrijeme za sebe.

4Držite pozitivan izgled

Jedna od najvažnijih stvari koju trebate učiniti da biste održali svoje mentalno zdravlje je ostati pozitivan i optimističan. Imati pozitivan stav vrlo je važno kako bi vam pomogao da prevladate sve vrste neuspjeha i izazova. Kad počnete razmišljati o negativnim stvarima, podsjetite se na ono što ste postigli, čak i ako je to malo postignuće. Zapamtite da ćete se, kada ostanete predani gledati svijetlu stranu stvari, osjećati zadovoljnije i mirnije.

Oduzeti

Stalno žongliranje poslom i obiteljskim životom teško je i iscrpljujuće. Mame se nose s više stresa jer moraju pronaći ravnotežu između posla, poslova, brige o obitelji i još mnogo toga. Žene imaju više zahtjeva za svojim vremenom što može rezultirati pretjeranim fizičkim i mentalnim naporima.

Ako vam je potrebna podrška, razmislite o pronalaženju lokalne grupe u vašem području kako biste dobili potrebnu pomoć. Otvorite se članovima obitelji ako smatrate da imate znakove i simptome problema s mentalnim zdravljem. Ako se educirate, moći ćete si u budućnosti odmah pomoći ako se pojave mentalni problemi.

About admin

Check Also

Djeluju li LED svjetla za rast?

Dom nije pravi dom bez žive biljke. Ali kako uzgajati zelje ako vaš dom nema …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *