Home / spavaća soba dekor / 3 najbolja savjeta za pretvaranje u vinskog stručnjaka

3 najbolja savjeta za pretvaranje u vinskog stručnjaka

Ne trebate imati profinjeno nepce da biste cijenili vino. Štoviše, vino zasigurno nije fensi piće za otmjene ljude. Vinarije su se proširile širom svijeta i nije tako teško biti vinski stručnjak. Trebate samo strast, fokus, odlučnost i čašu vina.

Biti vinski stručnjak započinje od vaših osjetila. Dok kušate različita vina, vaša paleta se brusi, vaši se pupoljci osposobljavaju za nijanse različitih vrsta vina i počinjete prepoznavati njegove osobine. Ključno je imati na umu što vam se svidjelo, a što vam se nije svidjelo prilikom kušanja vina. Možeš posjetiti Lokalni Winos da nađete vino koje želite.

Ne zaboravite primijetiti okuse, mirise i boje, sviđalo vam se to vino ili ne. Na kraju dana, vina koja ćete piti bit će ona u kojima ćete uživati. Dakle, najbolje je znati karakteristike koje volite u svom omiljenom vinu.

Evo nekoliko savjeta kako postati vinski stručnjak:

1Znajte boje raznih vina

Crveno vino nije uvijek crveno. Isto tako, bijelo vino nije uvijek bijelo. A takav je i rosé – to mogu biti različite nijanse, a ne samo ružičaste. Crvena vina mogu imati ljubičastu nijansu, a bijela vina mogu biti zlatno-žute ili boje slame. Nadalje, boja crnog vina može se kretati od ružičaste poput tipičnog ružičastog do svijetlocrvene i do duboke, pune boje.

Na boju vina utječe njegova starost. Bijela vina obično postaju tamnija kako stare. S druge strane, crvena vina postaju svjetlija sa starenjem. Chianti će vjerojatno biti više granat, dok će Merlot biti više ljubičasti nego crveni. Pripazite, međutim, ako na rubu čaše vidite nijanse smeđe i žute boje, to bi moglo značiti da vino više nije najbolje.

Da biste procijenili bistrinu vina, nagnite čašu pod kutom od 45 ° u odnosu na svijetlu pozadinu. Pokušajte također nekoliko puta vrtjeti čašu. Kad se zaustavite, uz bokove ćete vidjeti potoke. Ovi potoci su nazvane “noge” ili “suze” što ukazuje na sadržaj šećera i alkohola u vinu. Ako primijetite kako mnoge “suze” teku niz strane čaše, vino ima veći udio alkohola. Ovo ćete osjetiti kao lagano zagrijavanje ili peckanje na stražnjem dijelu grla.

2Znajte što možete očekivati ​​kad mirišete vina

Kaže se da vino ima složenu aromu jer mnogi čimbenici dodaju miris koji završava u vašoj čaši. Neke od ovih aroma bit će tu nakon što otvorite bocu, a zatim se promijenite dok pustite da vino “diše”. Miris vina držite čašu vina blizu lica, zabijajući nos unutra i duboko udišući.

Neki to čine tako što nekoliko puta brzo njuškaju. Ako se osjećate samozatajno kad izgledate poput pretencioznog fopa kad to radite na zabavi, nemojte biti. Samo se opustite i učinite to prirodno, bez stvaranja velike produkcije od toga. Zapamtite, ovo radite kako biste saznali više o vinu.

Nakon dubokog udisanja, dajte vinskoj čaši nekoliko kovitlaca i ponovno nanjušite vino. Pokušajte prepoznati aromu. Možete prepoznati miris ananasa, banane, limuna i drugih ako je u vašoj čaši bijelo vino. Ako je riječ o crnom vinu, možda postoje naznake paprike, suhe šljive ili trešnje.

Tradicionalna vina mogu biti iz grožđa, ali grožđe nije jedini miris koji biste prepoznali kad ga osjetite.

Tijekom fermentacije stvaraju se kemijski spojevi koji se mogu naći i u drugom voću. Zbog toga ljudi u vinu pronalaze naznake različitih plodova. Ti se kemijski spojevi nazivaju esteri, a ima ih na stotine. Sorte grožđa, kvasci, bačve i mnogi drugi čimbenici tijekom postupka proizvodnje vina utječu na okuse i arome vina.

Zbog toga biste trebali mirisati vino – da biste osjetili čaroliju koja je uključena u proces.

3Znajte kako vino treba okusiti

Kad otpijete onaj prvi gutljaj, prvo što ćete primijetiti je slatkoća vina, praćena pomalo gorkim okusom. Ako se ta naznaka slatkoće zadrži na vašem nepcu, vino je dobre kvalitete. Vino s premoćnim gorkim okusom nema.

Tanini, spojevi koji se prirodno javljaju u vinu, potječu od kožica grožđa, sjemenki, stabljika i drvenih bačava koje se koriste za čuvanje i odležavanje vina. Oni su odgovorni za gorak okus i kiselost vina. Gorčina u taninima otapa se starenjem; mladi crveni obično imaju visoke tanine. Tanini mogu učiniti da vam se jezik osjeća suhim.

Ta “suhoća”, međutim, ne znači da je vino suho. Suhoća u vinu samo znači da nije slatko. Ova “suhoća” i kiselost čine crna vina izvrsnim parom za mesna jela. Zapamtite, tanini će vam isušiti usta, ali kiselost će vas sliniti.

Vina iz različitih sorti grožđa sadržavat će tanine na različitim razinama. Razni čimbenici poput sorti grožđa, tla, regija kombiniraju se kako bi vam pružili okus onoga što Robert Louis Stevenson naziva “poezijom u bocama”.

Zaključak

Kombinacija ova tri osjetila pomoći će vam da više cijenite vina i dat će vam poticaj da od vas napravite vinskog stručnjaka. Da vam pomognu, pokušajte pročitati više, idite na degustacije vina, pa čak i pohađajte tečaj. Također, budite sigurni da znate kako pravilno pohraniti svoju kolekciju.

About admin

Check Also

19 najmodernijih kuhinja

Homelisty & Cuisine Plus udružuju se kako bi vam ponudili inspiraciju, ideje, savjete i resurse …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *