Home / spavaća soba dekor / 11 upozoravajućih znakova zdravstvenih problema nakon porođaja

11 upozoravajućih znakova zdravstvenih problema nakon porođaja

U većini slučajeva većina žena rađa bez ikakvog izazova. Ali dobro je napomenuti da svaka žena nakon poroda može imati nekih problema.

Nekoliko tjedana ili mjeseci nakon poroda djeteta, mogli biste doživjeti neke promjene u većini dijelova tijela dok se ono vraća u svoje normalno stanje. To je razdoblje poznato kao postpartalno i traje oko tri mjeseca.

Promjene tijekom postporođaja razlikuju se od žene do žene. Na primjer, ako ste tijekom trudnoće imali glavobolje, možda ih više nećete doživjeti nakon porođaja. No, drugi veliki izazovi poput problema s mokraćnim mjehurom mogu se nastaviti i predstavljati veliku opasnost za vaše zdravlje.

Žene nakon poroda trebaju imati duševni mir. Članovi njihove obitelji trebaju ih podržavati i psihički i fizički dok se polako vraćaju svom uobičajenom životu. Kao prvo, mogu je početi oslobađati uobičajenih kućanskih poslova. Napokon, kao novopečena majka poželjno je šest tjedana nakon porođaja ne upuštati se u teške zadatke. Ovo je vrijeme kada trebate nadgledati svoju bebu i usredotočiti se na ozdravljenje.

Kako jačate, polako se vraćajte svakodnevnim aktivnostima. Također je dobro jesti uravnoteženu prehranu tijekom i nakon rođenja. Obavezno uzmite puno vitamina koji će vam pomoći ojačati imunitet.

Upozoravajući znakovi zdravstvenih problema tijekom razdoblja nakon porođaja

Tijekom postporođaja, više glavnih komplikacija zahtijeva pažnju vašeg liječnika. Većinom maloljetnika možete upravljati kod kuće. Na primjer, možete proći kroz manji postporođajni problem poput zatvora bez ikakve pomoći.

Međutim, ako dugotrajno imate kroničnu bol u leđima, trebate Google hitna u mojoj blizini kako biste pronašli gdje možete brzo potražiti liječničku pomoć.

Iskusni liječnici koje ćete upoznati pomoći će vam da se oporavite od boli. Ako ovi liječnici prepisuju lijekove ili vam daju posebne upute, budite sigurni, budite spremni slijediti ih do kraja. Samo tako se možete brzo oporaviti od boli.

Te se stvari događaju. Dakle, morate naučiti neke znakove upozorenja koje ćete imati nakon rođenja novorođene bebe. Nastavite čitati kako biste ih poznavali kako biste se unaprijed mogli pripremiti kako možete postupati s njima u slučaju da se pojave.

1Hemoragija

Krvarenje je abnormalno krvarenje nakon porođaja. Iako je normalno da žene rađaju nakon poroda svoje djece, ponekad možete doživjeti prekomjerno krvarenje koje može trajati više od šest tjedana. Imajte na umu da normalno krvarenje traje između dva i šest tjedana nakon

rađati. Sve što je iznad te zagrade trebalo bi nazvati abnormalnim krvarenjem ili krvarenjem i rješavati ga.

U idealnom slučaju, normalno krvarenje započinje odmah nakon poroda djeteta. Ova vrsta krvarenja ne predstavlja nikakvu opasnost za vas. Krv će izlaziti kroz rodnicu bez obzira jeste li rodili kroz rodnicu ili carski rez. Dakle, ne biste se trebali brinuti ako vam se dogodi da u krvi puštate puno krvi nakon porođaja. Ali ako krvarenje i dalje traje, trebate potražiti liječničku pomoć.

Možda se pitate, kako ćete znati imate li normalno ili abnormalno krvarenje? Iako bi ponekad moglo biti teško reći je li vaše krvarenje normalno nakon poroda, normalno krvarenje obično počinje usporavati u roku od nekoliko dana.

Ako se krvarenje ne uspori u roku od nekoliko dana, tada je vaše krvarenje abnormalno. Iako bi se krvarenje moglo privremeno povećati, ovisno o tjelesnim aktivnostima s kojima ste uključeni; trebali biste vidjeti pozitivnu promjenu svaki dan.

2Bolovi u dojkama

Bolovi u dojkama čest su postporođajni problem s kojim se suočava većina majki. Bez obzira odluče li majke dojiti svoju djecu ili ne, vjerojatno će osjetiti bolove u dojkama odmah nakon poroda. Jedina je razlika u tome što će, ako doje, vjerojatno osjetiti manje boli nego kad odluče ne dojiti.

Dakle, svaki put kad osjetite bol u dojkama, možete odlučiti dojiti svoje dijete kako biste ga ublažili. Međutim, ako ste odlučili da nećete dojiti, poželjno je uzeti vrući tuš kao kućni lijek. Ali ako bolovi potraju, potražite liječničku pomoć.

Čak i ako dojenje može ublažiti bol, ponekad može uzrokovati bol u bradavicama. To je zato što bebe prvo moraju naučiti kako dojiti kroz iskustvo. Tijekom postupka mogli bi ugristi i ozlijediti bradavice.

Iako su bolovi u dojkama normalni, trebate posjetiti liječnika radi lijekova ako bol postane ozbiljna ili kad vam bradavice iz dojke počnu krvariti.

3Depresija

Stres i anksioznost uobičajena su iskustva većine majki nakon poroda. Ovi uvjeti mogu trajati danima ili čak tjednima. Iako je prolazak kroz stres i anksioznost ili dječji blues normalno, ponekad se situacija može pogoršati i trajati mnogo mjeseci. To sprečava majku da se dobro brine o djetetu.

Ako vam se to događa, možda imate postporođajnu depresiju. Ova vrsta depresije može dovesti do samoubojstva, a vi morate educirati svog partnera i ostale članove obitelji

i o ovoj temi. Morali bi znati da to doživljava svaka majka postporođajna depresija treba potražiti liječničku pomoć prije nego što postane prekasno.

4Infekcije

Rađanje uključuje puno borbi, a u tom procesu možete se ozlijediti ili razviti neke otvorene rane. Ponekad je beba prevelika, a dok vaše novorođeno dijete pokušava izaći, dijete se probija kroz vaginu izazivajući neke šavove. Čak i kada odlučite roditi svoju bebu kroz carski rez, vjerojatno ćete patiti od ozljeda jer postupak uključuje dva velika reza.

Iako je normalno iskusiti bol tijekom zacjeljivanja, bol ne bi trebala biti prejaka. Dakle, ako osjetite da se bol naglo povećava, preporučljivo je potražiti liječničku pomoć kako biste izbjegli nastajanje komplikacija. Neki znakovi postporođajne infekcije uključuju bol prilikom odvoja mokraće, pojačanu bol, iscjedak i vrućicu.

5Lochia

Lochia je stanje u kojem bi žena nakon porođaja mogla doživjeti iscjedak iz rodnice, koji bi mogao trajati nekoliko tjedana ili mjeseci. Uključuje snažni svijetli krvavi iscjedak koji ponekad može uključivati ​​krvne ugruške, posebno tijekom prvih nekoliko dana nakon poroda djeteta. Kako dani prolaze, iscjedak teži posvijetliti, a njegova se boja postupno mijenja u ružičastu i konačno u žutu ili bijelu prije nego što prestane istjecati.

6Hemoroidi i zatvor

Ta su dva stanja prilično uobičajena za većinu žena tijekom trudnoće i nakon poroda. Kako fetus raste, maternica se povećava. To može uzrokovati nakupljanje pritiska u trbuhu i hemoroide, zatvor i određenu nelagodu u trbuhu.

Iako uzimanje lijekova koji se kupuju bez recepta i hrane bogate vlaknima može pomoći u suočavanju s zatvorom, dobro je potražiti stručni liječnički savjet, posebno kada nelagoda i dalje traje. Također možete razmotriti neke kućne lijekove poput toplih sitz kupki i hladnih obloga kako biste olakšali zatvor.

7Gubitak kose

Uobičajeno je da većina žena ima izblijedjelu kosu kada je dijete ispod šest mjeseci. Veliki postotak njih također će vjerojatno izgubiti kosu. Kada su trudne i doje, neke žene ne rade hormon rasta kose, što može dovesti do gubitka kose.

Ovi hormoni mogu čak i potpuno prestati djelovati, posebno ako dijete nastavite dojiti dulje vrijeme.

8Nelagoda tijekom seksa

Iako nema preporučenog vremena za nastavak spolnog života nakon porođaja, bilo bi korisno da nastavite sa seksualnom aktivnošću kada vam je ugodno. To će zahtijevati da pričekate dok mentalno i fizički ne budete spremni za seks.

U idealnom slučaju bilo bi dobro odgoditi seks dok vam rodnica potpuno ne zacijeli od ozljeda rođenja, što u normalnim okolnostima može potrajati najviše šest tjedana. Međutim, bilo bi najbolje da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije nego što donesete odluku o svom spolnom životu nakon poroda.

Imajte na umu da bi seks mogao biti bolan prva tri mjeseca, pogotovo ako dojite. Tijekom dojenja, razina hormona estrogena u tijelu može se smanjiti, zbog čega će vam rodnica biti suha, što uzrokuje bol tijekom prodiranja. Tu zabrinutost možete ublažiti primjenom maziva na bazi vode kako biste smanjili trenje koje izaziva bol.

9Izazov Ponovno stjecanje izvornog oblika

Većina žena može se puno udebljati nakon porođaja, što uzrokuje gubitak svojih izvornih oblika. Ako se nađete u takvoj situaciji, možete izvoditi jednostavne vježbe kako biste izgubili nešto nakon porođaja.

Vježbe bi trebale biti najbolji lijek za vašu težinu, osim ako niste imali komplikacija tijekom porođaja ili ako ste imali carski rez. U tom je slučaju potrebno posjetiti svog liječnika koji će vas savjetovati o najboljim mjerama za rješavanje težine nakon trudnoće.

Vježbe vam mogu pomoći da vratite izvorni oblik i vratite snagu mišića. Ali imajte na umu da ne možete odmah uskočiti u energične vježbe. Treba vam vremena da se potpuno izliječite i polako poduzimate stvari.

Neke od najboljih vježbi koje možete raditi su hodanje, istezanje i plivanje. Međutim, u slučaju plivanja poželjno je ne plivati ​​u prva tri tjedna nakon poroda jer bi bakterije mogle ući u vaše tijelo kroz vaše rane.

Bolnice i škole u zdravstvenoj zajednici najbolje su mjesto koje možete posjetiti za ove vježbe jer nude dizajnirane vježbe koje odgovaraju vašem stanju nakon porođaja. Te vam institucije također omogućuju interakciju s drugim majkama s kojima možete dijeliti zajedničke ideje ili se fizički i mentalno podržavati.

10Sepsa

Sepsa je život opasan problem. Kao majka riskirate, pogotovo tijekom prvih nekoliko tjedana nakon poroda. Javlja se kada tijelo reagira na uznapredovale po život opasne infekcije. Infekcije mokraćnog mjehura, dojke, maternice, pa čak i krvi, neki su od čestih uzroka sepse.

Kao što je ranije objašnjeno, ove infekcije ulaze u vaše tijelo tijekom porođaja jer vaše tijelo postaje izloženo bakterijama i drugim mikroorganizmima. Te infekcije izlažu vaše tijelo velikoj opasnosti i ako se ne adresira, dovodi do sepse.

Neki simptomi nakon poroda sepsa uključuju visoke temperature, umor, hladnoću, mučninu, povraćanje i vrtoglavicu. Ponekad biste čak mogli prestati mokriti. Dakle, ako imate takve simptome nakon porođaja, možda patite od sepse i trebate posjetiti svog liječnika radi pregleda i liječenja.

11Kronična glavobolja

Nikada ne biste trebali zanemariti kronične glavobolje, posebno ako ih prate mučnina i bolovi u vratu. Iako je većina majki uobičajeno da imaju glavobolju nakon porođaja, trebali biste biti posebno zabrinuti ako vam je anestezija isporučena na leđa prije rođenja. Glavobolja nakon duralne punkcije (PDPH) ili epiduralna glavobolja često se događa kada je osobi probijena kralježnica.

Epiduralna glavobolja javlja se kada se na membrani probuši koja drži likvor, što uzrokuje curenje tekućine. Cerebrospinalna tekućina odgovorna je za zatvaranje mozga i leđne moždine.

Curenje stvara određenu neravnotežu u likvoru, što može rezultirati kroničnom glavoboljom. Ponekad ovo stanje možda nećete doživjeti odmah nakon porođaja. Dva do tri dana nakon poroda mogli biste početi osjećati jake glavobolje slične migreni.

Iako lijekovi koji se prodaju bez recepta mogu pomoći u rješavanju ovog stanja, najčešće se preporučuje napraviti krvni flaster gdje se ženska krv ubrizga u kičmenu tekućinu. Injekcija stvara ugrušak koji zaustavlja curenje, a to vas pomaže osloboditi kronične glavobolje. Pijenje puno vode također može pomoći u smanjenju glavobolje.

Završna misao

Iako novorođenče donosi sreću, ponekad možete iskusiti neke bolove i nelagodu. Iako je normalno doživjeti neke od ovih nelagoda, dobro je potražiti liječnički savjet kad god ih doživite. Iako se ozbiljna zdravstvena stanja obično javljaju šest tjedana nakon poroda, najbolje bi bilo potražiti lijekove za rane simptome, a ne čekati kad se stanje pogorša.

U slučaju da naiđete na jedan od gore navedenih znakova, ne morate se brinuti jer se svi ti uvjeti mogu liječiti. Trebate ih liječiti samo dovoljno rano kako biste mogli dobiti dovoljno vremena za brigu o svom djetetu.

Poznavanje gornjih izazova nakon porođaja i saznanje kako ih možete prevladati pomoći će vam da se unaprijed pripremite kako biste imali dovoljno vremena za dobru brigu o svom djetetu.

About admin

Check Also

Djeluju li LED svjetla za rast?

Dom nije pravi dom bez žive biljke. Ali kako uzgajati zelje ako vaš dom nema …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *